Hlavní obsah

Oligarchova superjachta uvízla v Norsku. Místní ji nechtějí dát palivo

Foto: Profimedia.cz

Jachta Ragnar kotvící v severonorském Narviku, snímek ze začátku března.

Reklama

Ruský oligarcha Vladimir Stržalkovskij není na sankčním seznamu Evropské unie. Bývalý agent KGB má přesto problém dostat svou jachtu z Norska. Postavili se proti němu místní dodavatelé paliva.

Článek

Superjachta ruského oligarchy Vladimira Stržalkovského uvázla v norském přístavu poté, co ji místní dodavatelé paliva odmítli natankovat. A tak 68 metrů dlouhé plavidlo jménem Ragnar musí zatím zůstat v severonorském přístavu Narvik, napsal zpravodajský server The Huffington Post.

Stržalkovskij sice není na seznamu ruských oligarchů, na které se vztahují sankce EU, ale tento bývalý agent KGB, jenž vydělal jmění na těžbě niklu, má úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina – a to je trnem v oku místním lidem.

„Proč bychom jim měli pomáhat?“ řekl norské televizi NRK dodavatel paliva Sven Holmlund. „Můžou domů odveslovat. Nebo použít plachtu.“

Kapitán jachty nicméně na nastalou situaci žehrá s tím, že posádka je „západní“ a na válce, kterou Rusko vede na Ukrajině, nemá žádnou vinu. „Vnímáme to jako diskriminaci a krajní nespravedlnost,“ uvedl kapitán Robert Lankester v prohlášení.

Ragnar pluje pod vlajkou monackého jacht-klubu, který toto plavidlo opěvuje jako „super-jachtu, jaké se žádná jiná nevyrovná“. Kýl je postavený jako u ledoborce, aby mohla sloužit k polárním výpravám.

Další výbava zahrnuje přistávací plochu pro vrtulníky, bazén, posilovnu, obojživelné off-roadové vozidlo, vybavení na heliskiing, tedy lyžování z vrtulníku, čtyři vodní skútry, čtyři sněžné koloběžky, šest podvodních skútrů, víceúčelový ostrov a obří tobogan.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované