Hlavní obsah
Online

Podrobně: Pozornost světa se stočila k Polsku, Rusové eskalují napětí

Bez komentáře: Záběry z místa výbuchu ve vesnici Przewodów v Lublinském vojvodství.Video: twitter/HannaLiubakova

 

Reklama

aktualizováno •

Polsko v úterý v noci v reakci na výbuch u hranic s Ukrajinou zvýšilo bojovou pohotovost. Rusko odmítlo, že by na Przewodów poslalo rakety, mluví o provokaci. A Ukrajinou znovu zněly sirény. Situaci jsme sledovali online.

Článek

Nejdůležitější informace 15. 11.

  • Polský ministerský předseda Mateusz Morawiecki v úterý večer svolal urgentní schůzku bezpečnostní rady. Ta rozhodla o zvýšení bojové pohotovosti (podrobněji zde).
  • Zprávě o krizovém jednání předcházela informace o výbuchu ve vesnici Przewodów v Lublinském vojvodství při ukrajinské hranici, při kterém na místě zemřeli dva lidé.
  • Politici z Evropy i USA vyslovili Varšavě jednoznačnou podporu.
  • Moskva zprávy odmítla s tím, že jde o provokace. A situaci dále vyhrocuje: v noci podle agentury TASS provedli Rusové nálety na čtyři ukrajinské oblasti.
  • Dodávky ropovodem Družba, kterým ropa proudí do Maďarska, Česka a na Slovensko, byly dnes dočasně pozastaveny poté, co ruská raketa zasáhla transformátor na severu Ukrajiny u běloruských hranic (více zde).

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, tento online přenos jsme již ukončili.

  • „Zachovejte klid a nenechte se manipulovat,“ vyzývá Poláky Morawiecki

    Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki po jednání vládního výboru pro záležitosti národní bezpečnosti a obrany promluvil k národu.

    „V obci Przewodów v okrese Hrubieszów došlo k výbuchu, při kterém zahynuli dva naši krajané. V myšlenkách jsem s jejich rodinami a blízkými - nenecháme je v tom samotné,“ uvedl Morawiecki na tiskové konferenci.

    V rozhovoru s novináři Morawiecki uvedl, že bezpečnostní složky a mezinárodní experti se ve východopolském Przewodówě snaží zjistit příčinu výbuchu. Zopakoval přitom několik již oznámených opatření, včetně zvýšené vojenské pohotovosti a jednání se spojenci v NATO o schůzce členských států podle článku 4. 

    „Vyzývám všechny Poláky, aby zachovali klid, byli ohleduplní a nenechali se manipulovat. Vyzývám politickou třídu ke zdrženlivosti a jednotě,“ vyzval Poláky Morawiecki. „Musíme být připraveni čelit falešným zprávám, propagandistickým snahám,“ dodal.

  • Polsko potvrdilo, že raketa, která na jeho území dopadla, byla ruské výroby

    Polské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance.

    „15. listopadu 2022 jsme několik hodin pozorovali masivní ostřelování celého území Ukrajiny a její kritické infrastruktury ozbrojenými silami Ruské federace. V 15:40 v obci Przewodów v okrese Hrubieszów v Lubelském vojvodství spadla raketa ruské výroby a zabila dva občany Polské republiky. V souvislosti s touto akcí si ministr zahraničních věcí prof. Zbigniew Rau předvolal velvyslance Ruské federace na ministerstvo zahraničních věcí a požadoval okamžité podrobné vysvětlení,“ stojí v oficiálním oznámení polského ministerstva zahraničí.

    Polsko tímto výrokem poprvé potvrdilo, že raketa, která na jeho území dopadla, byla ruské výroby.

  • Zelenskyj telefonoval s Dudou. „Vyjasňujeme si všechna fakta,“ uvedl

    „Měl jsem hovor s prezidentem Polska Andrzejem Dudou. Vyjádřil jsem soustrast nad smrtí polských občanů v důsledku ruského raketového teroru. Vyměnili jsme si dostupné informace a vyjasňujeme si všechna fakta. Ukrajina, Polsko, celá Evropa a svět musí být plně chráněny před teroristickým Ruskem,“ uvedl na twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

  • Situaci budeme řešit v rámci předsednictví EU, píše Fiala

    Český premiér na twitteru pozdě v noci napsal, že je v kontaktu se svým polským protějškem. „Jsme připraveni s polskými přáteli koordinovat další kroky. Zítra se budeme vzniklé situaci věnovat na pracovní úrovni v rámci předsednictví,“ uvedl Petr Fiala.

    .

  • Ve středu se na základě článku 4 sejdou velvyslanci NATO, píše Reuters

    Ve středu se na základě článku 4 smlouvy Severoatlantické aliance sejdou velvyslanci NATO - učiní tak na žádost Polska, píše agentura Reuters s odvoláním na dva evropské diplomaty. Mluvčí polské vlády dříve sdělil, že Varšava zvažuje, zda má požádat o konzultace na základě článku 4 po dnešní explozi na východě země u hranic s Ukrajinou, při níž zahynuli dva lidé. Okolnosti exploze polské úřady vyjasňují.

  • Analytik Lebduška: Může to znamenat posílení pomoci Ukrajině

    Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Michal Lebduška, který působí přímo v Polsku, pro Seznam Zprávy uvedl, že reakce Polska i NATO nyní bude záležet na tom, zda šlo skutečně o dopad ruské rakety, anebo o zbytky rakety sestřelené nad Ukrajinou. „Pokud skutečně k  dopadu ruské rakety došlo, dovedu si představit, že se pak výrazně posílí vojenská podpora Ukrajině. Ale nevnímal bych to jako začátek zapojení NATO do války, to rozhodně ne,“ uvedl.

    Že by ze strany Ruska šlo o záměrnou provokaci, si nemyslí. Přiklání se spíše k verzi, že šlo o omyl. „Představa, že by záměrně zaútočili na území Polska, to je už velmi závažné. A já si myslím, že i přes to všechno, co se dělo, jsou v Rusku snad natolik při smyslech, že toto neudělají,“ řekl.

    A co nyní Ukrajina po tomto incidentu bude od NATO a Západu obecně očekávat? Především prý posílení vojenské pomoci, ale také pomoc finanční a materiální. „Obrovské téma po ruských útocích je obnova energetické infrastruktury, která je silně poškozená a způsobuje velké výpadky elektřiny v celé řadě oblastí Ukrajiny,“ říká odborník na polskou a ukrajinskou politiku.

  • Ukrajinou zní letecké poplachy, tvrdí ruská státní agentura TASS

    Ruská státní agentura TASS uvádí, že podle „oficiálních zdrojů“ byly vyhlášeny letecké poplachy v  Kyjevě a v Kyjevské oblasti a také v Charkovské, Čerkaské, Sumské, Černigovské, Nikolajevské a Kirovogradské oblasti.

  • Babiš: Incident musí být plně objasněn

    „Milý Mateuszi Morawiecki, přijmi prosím mou soustrast celé zemi i rodinám, které ztratily své blízké. Moc na tebe myslím. Češi vždy byli a budou po vašem boku. Incident musí být plně objasněn,“ napsal předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš na twitteru.

  • Stoltenberg: NATO situaci kolem výbuchu v Polsku sleduje

    Severoatlantická aliance sleduje situaci ohledně dnešního výbuchu v Polsku a vede konzultace s členskými státy. Uvedl to šéf NATO Jens Stoltenberg po telefonátu s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Dodal, že je důležité, aby byla všechna fakta ověřena.

  • Jourová: To, co se stalo dnes, nezůstane bez reakce

    Kritická slova zaznívají na adresu Moskvy i z Bruselu. „Evropská komise a Evropská unie – věřím, že můžu mluvit za celou Unii – pevně stojí za Polskem. Vyjadřujeme maximální solidaritu a připravenost pomoci,“ řekla v České televizi místopředsedkyně Komise Věra Jourová.

    Úterní ostřelování Ukrajiny, na jejíž území dopadlo 100 raket, i explozi na východě Polska, která si vyžádala dva mrtvé, označila za „další úkaz do pekla volající agrese Ruska a vysoké míry nezodpovědnosti“. „Je zcela jasné, že to, co se stalo, ať už to byla chyba v navigaci, nebo úmyslný útok, nezůstane bez reakce,“ dodala. O jakou reakci půjde, nebyla schopna říci dříve, než budou známy výsledky vyšetřování.

    Slova podpory do Varšavy a Kyjeva směřovala i od předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové.

  • Ve čtyřech oblastech Ukrajiny byla vyhlášena letecká pohotovost

    Ruská státní agentura TASS informovala o tom, že ve čtyřech oblastech Ukrajiny byly vyhlášeny protiletadlové poplachy.

    „Letecká pohotovost byla vyhlášena v Dněpropetrovské, Čerkaské, Poltavské a Kirovohradské oblasti,“ píše TASS.

  • Macron chce o výbuchu v Polsku jednat na G20

    Francouzský prezident Emmanuel Macron je v kontaktu s Polskem ohledně výbuchu dvou raket na východu země. Macron by chtěl probrat záležitost s dalšími státníky na summitu zemí G20 v Indonésii, kde se zrovna nachází, uvedla agentura AFP s odkazem na Elysejský palác.

  • Polsko po explozi u hranic s Ukrajinou zvyšuje bojovou pohotovost armády

    Mluvčí polské vlády Piotr Müller promluvil na tiskové konferenci v hlavním městě Varšavě. Informoval o tom, že vláda v reakci na výbuch u hranic s Ukrajinou zvyšuje stupeň vojenské pohotovosti. Potvrdil přitom, že v místě exploze zahynuli dva lidé.

    Novinářům řekl, že polská vláda nyní zvažuje, zda spustit článek 4, což by znamenalo, že se uskuteční schůzka členů NATO poté, co byla ohrožena jejich „územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost“.

  • Lotyšsko na středu svolává mimořádnou bezpečnostní schůzku

    Lotyšsko oznámilo, že na středu svolává mimořádnou schůzku, na níž posoudí bezpečnostní situaci vzhledem ke zprávám o ruských raketách, které měly dopadnout na území Polska.

    Lotyšský premiér dodal, že schůzku svolávají, aby byli připraveni na další kroky. Informovala o tom agentura Reuters.

  • NATO prověřuje, co se stalo v Polsku

    Severoatlantická aliance prověřuje informace o dopadu raket na polské území a spolupracuje na tom s místní vládou a úřady. Zahraničním agenturám to řekl nejmenovaný představitel NATO. Nepotvrdil tedy informaci médií, že na polské území dopadly ruské rakety. Znepokojení z výbuchů na východě Polska vyjádřili premiéři a vysocí činitelé řady aliančních zemí.

    „Prověřujeme tyto informace a postupujeme v úzké koordinaci s naším spojencem Polskem,“ řekl nejmenovaný představitel zahraničním agenturám.

  • Ruská média tvrdí, že namísto ruských raket zasáhly Polsko rakety ukrajinské

    Ruská státní média naznačují, že na polské území ve skutečnosti nedopadly ruské rakety, ale ukrajinské. Informovala o tom stanice BBC s upozorněním na to, že tato tvrzení jsou nepodložená.

    Ruská státní tisková agentura Ria Novosti citovala ruského „vojenského experta“, který tvrdí, že ruské střely s plochou dráhou letu „by nebyly schopny dosáhnout polského území, ale ukrajinské raketové systémy S-300 [země-vzduch], fungující abnormálně, ano“.

    Podobná tvrzení zveřejnilo i několik prokremelských kanálů na Telegramu.

  • Armádní generál: NATO si bude muset ujasnit situaci

    Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je nutné vyčkat, jak situaci Poláci vyšetří. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak by se mohl vyvíjet konflikt:

  • Podoljak: Nejde o omyl, ale záměrně naplánovaný „pozdrav“ z Ruska

    „Údery na území Polska – nikoliv náhoda, ale záměrně naplánovaný ‚pozdrav‘ z Ruska, maskovaný jako ‚omyl‘. To se stává, když zlo zůstává nepotrestáno a politici se zabývají ‚pacifikací‘ agresora. Ru-teroristický režim musí být zastaven. Upřímnou soustrast mrtvým,“ napsal na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

  • Flek: Čekáme na informace od Poláků

    Místopředseda výboru pro obranu, poslanec Josef Flek (STAN) pro Seznam Zprávy uvedl, že poslanci nyní čekají na vyjádření Polska, respektive na závěr jejich bezpečnostní rady.

    „Jsem v kontaktu s předsedou výboru pro obranu i ministryní obrany, která nás o situaci průběžně informuje. Pokud se prokáže záměr raketového útoku na Polsko, bude neprodleně svolán výbor pro obranu,“ popsal další postup.

    „Rusku dochází chytré zbraně a v tomto případě se může jednat jak o náhodu, tak o záměrnou provokaci, která by neměla zůstat bez odezvy. Rozhodně však v blízké době bude raketový útok na Polsko předmětem jednání NATO,“ dodal Flek.

  • Zelenskyj: Jedná se o velmi významnou eskalaci. Musíme jednat

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zprávy o zasažení Polska, člena NATO, ruskými raketami za „velmi významnou eskalaci“ a dodal, že je třeba jednat. Informovala o tom agentura Reuters.

    „Teror se neomezuje jen na naše státní hranice. Ruské rakety zasáhly Polsko. … Střílet rakety na území NATO. To je ruský raketový útok na kolektivní bezpečnost! Jedná se o velmi významnou eskalaci. Musíme jednat,“ uvedl Zelenskyj.

Reklama

Hlavní zprávy