Hlavní obsah

Generál Šedivý: Je to připomenutí, že válka je opravdu blízko

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Reklama

Rakety zřejmě zasáhly Polsko. Narychlo zasedá tamní bezpečnostní rada. Jak je situace vážná, popsal pro Seznam Zprávy bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Článek

„NATO si bude muset ujasnit situaci. A také si ujasnit to, jak dále postupovat vzhledem k tomu, jak má válka čím dál tím významnější dopady právě i na naše území. Tím myslím na území států NATO,“ popisuje v rozhovoru armádní generál Šedivý.

Ukrajina v úterý zažila nejtěžší ruský raketový útok od začátku války. Podle zatím neoficiálních informací rakety spadly i na území Polska. Jak tuto situaci hodnotíte?

Podle mého názoru se jedná skutečně o raketu, která selhala, tedy její technické navádění, takže dopadla na území Polska. Případně to jsou možná i úlomky raket. Myslím, že ani Poláci zatím nevědí, o co se vlastně jednalo. V každém případě je to připomenutí, že ta válka je opravdu blízko.

Bude podle vás aktivován článek 4 v rámci NATO, neboli svolání konzultací spojenců, jakmile je jeden z nás ohrožen? Případně se spustí článek 5 o kolektivní obraně?

Myslím, že bude aktivován článek 4 NATO a je to přirozené. Článek 5 si myslím, že ne, to je přeci jenom jiná situace. Nemyslím si, že by Rusové úmyslně zamířili na území Polska. To by bylo z jejich strany velmi nezodpovědné a pro ně zničující.

Kontext

Polský premiér kvůli „krizové situaci“ svolal jednání bezpečnostní rady. Oznámení předcházely zprávy o výbuchu ve vsi blízko hranic s Ukrajinou. Zatím není jasné, zda obě věci souvisejí.

NATO si bude muset ujasnit situaci. A také si ujasnit to, jak dále postupovat vzhledem k tomu, jak má válka čím dál tím významnější dopady právě i na naše území. Tím myslím na území států NATO, zejména těch hraničních s Ukrajinou.

Určitě bude nezbytné, aby se posílila protivzdušná obrana, protiraketová obrana. Pravděpodobně by se měl zvýšit počet protileteckých sil na východě.

Znamená podle vás ta současná situace válku NATO s Ruskem?

Je potřeba být vcelku uvážlivý a celou tu situaci hodnotit reálně.

Já si myslím, že opravdu došlo k neúmyslnému napadení nebo tomu odpálení rakety. Ještě nevíme, co se vlastně stalo. Je potřeba, aby se ta situace zklidnila a nechali jsme vyšetřovat Poláky, co se vlastně stalo.

Situaci sledujeme online

Reakce z české politické scény i ze světa.

Reklama

Doporučované