Hlavní obsah

Biden varuje před opičími neštovicemi, Belgie nařizuje nakaženým karanténu

Foto: Alessandro Mancuso C, Shutterstock.com

Opičí neštovice (na snímku) jsou vzácné virové onemocnění, jeho průběh bývá mírný.

Reklama

aktualizováno •

Světová zdravotnická organizace identifikovala už přes 90 případů opičích neštovic na celém světě a zhruba dalších 50 přezkoumává. Belgie se stala první zemí, která vyhlásila 21denní karanténu pro nakažené.

Článek

Opičí neštovice jsou něčím, co by „mělo každého znepokojovat“, řekl v neděli americký prezident Joe Biden. Spojené státy podle něj zkoumají, jaké druhy léčby a vakcín jsou k dispozici, uvádí stanice Sky News. „Zjišťujeme, co dělat,“ řekl Biden před svým odletem z Jižní Koreje do Japonska.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan později novinářům řekl, že USA mají vakcíny v případě potřeby připravené pro okamžité nasazení a prezident Biden dostává od svého zdravotnického poradního týmu pravidelné aktualizace o vývoji situace, píše server USA Today.

Spojené státy dosud zaznamenaly dva případy nákazy, a to ve státech Massachusetts a New York. Proti opičím neštovicím byla schválena vakcína vyvinutá proti pravým neštovicím a podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou proti onemocnění účinná i některá antivirotika. CDC nicméně dodává, že zatím neexistuje žádná stoprocentně osvědčená a bezpečná léčba infekce virem opičích neštovic.

Britští vědci mezitím očekávají další případy opičích neštovic, napsal britský list The Guardian. Počet případů překvapuje lékaře, kteří nevědí, proč se tento virus, dosud obvyklejší v Africe, nyní šíří na Západ.

Belgie se tento týden stala první zemí v Evropě, která schválila povinnou karanténu. Pokud u někoho lékaři detekují opičí neštovice, musí zůstat tři týdny v izolaci. Belgičtí experti tak zvolili v tomto směru podobný postup jako u nákazy koronavirem.

Vědci v Británii očekávají, že tento týden přibudou další případy. Z Evropy, USA a Austrálie je jich dosud hlášeno devět desítek, z nichž dvacet připadá na Velkou Británii.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že se prověřuje na 50 podezření na toto onemocnění. Podle ní bylo potvrzeno 92 nemocných ve 12 jejích členských státech, v nichž se opičí neštovice běžně nevyskytují.

Celkový počet je považován za bezprecedentní, nemoc se obvykle vyskytuje v zemích západní a střední Afriky.

Mezi lidmi se tento virus nepředává snadno, takže lékaře současné šíření nemoci ve vzájemně vzdálených kontinentech překvapuje.

Virus se předává z člověka na člověka fyzickým kontaktem včetně sexuálního styku. Symptomy jsou většinou mírné a patří k nim bolest hlavy a svalů, únava a vyrážka.

„Jsem si jistá, že bude více případů. Zdravotnické orgány velmi aktivně případy vyhledávají, abychom našli lidi s mírnou verzí nemoci, kterou jsme dříve přehlédli nebo špatně diagnostikovali. Inkubační doba opičích neštovic je mezi jedním až třemi týdny, takže se objeví nové případy u lidí, kteří byli v kontaktu s prvními nemocnými,“ řekla Charlotte Hammerová z Cambridgeské univerzity.

Opičí neštovice se mimo Afriku vyskytly i v minulosti, ale současný rozsah nákazy je nezvyklý „Máme tu dvě možnosti – buď se virus změnil, nebo je jiná naše citlivost na něj. Je také možné, že se nakumulovaly podmínky, jež takové šíření viru umožnily. Domnívám se, že ten poslední scénář je nejpravděpodobnější,“ řekla Hammerová.

Není také vyloučeno, že se snižuje účinnost ochrany vakcín proti běžným neštovicím a že přibývá lidí s nízkou imunitou proti spřízněným opičím neštovicím.

Profesor Keith Neal z Nottinghamské univerzity na otázku, zda se virus opičích neštovic nějak změnil, odpověděl takto: „Nezdá se, že by více zabíjel, i když něco mohlo ovlivnit jeho schopnost přenosu. Nezapomínejme, že jde o virus DNA a že nemutuje tak rychle, jak to dělají viry RNA, včetně toho, který způsobuje covid-19 nebo včetně viru HIV. Celkem vzato se moc neznepokojuji.“

V České republice se zatím žádný případ opičích neštovic nepotvrdil. Státní zdravotnický ústav (SZÚ) ale před šířením nákazy varoval. Dodal nicméně, že pravděpodobnost přenosu viru je bez sexuálního styku nízká.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval.

Reklama

Doporučované