Hlavní obsah

Papež je na Kypru. Do Vatikánu se chce vrátit s padesátkou migrantů

Bez komentáře: První střípky z papežovy návštěvy Kypru.Video: AP

 

Reklama

Papež František promluvil na rozděleném ostrově o jednotě. Z jihu ostrova, který se potýká s nárůstem počtu uprchlíků, chce převézt skupinu do Itálie a pomoci jí v začátcích.

Článek

„Tváří v tvář naší vlastní vnitřní temnotě a výzvám, které před námi stojí jak v církvi, tak ve společnosti, jsme povoláváni obnovit svůj smysl pro bratrství.“ To je pouze jeden z výroků, které papež František pronesl na páteční mši, kterou v kyperské Nikósii vedl před asi 7 tisíci věřících „Pokud zůstaneme rozděleni, pokud každý bude myslet jen na sebe nebo na svou skupinu, pokud odmítneme držet spolu, pokud nebudeme vést dialog a nebudeme spolu kráčet bok po boku, nikdy se ze své slepoty zcela nevyléčíme.“

Samotný Kypr se definici jednoty zdaleka neblíží; od roku 1974 je ostrov rozdělený na dvě části - severní a jižní. Před téměř 50 lety totiž severní část ostrova obsadila turecká armáda a na okupovaném území vznikla Severokyperská republika, kterou ale uznává pouze Turecko. Druhá část území pak inklinuje k Řecku.

Papež proto během druhého dne své návštěvy vyzval k obnovení rozhovorů mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky o sjednocení ostrova. Dále apeloval také na usmíření a překonání nevraživosti a předsudků, které na Kypru několik století provází rozkol katolické a pravoslavné církve.

Bokem však nenechal ani téma migrace.

Rozdělení země na mapách znázorňuje asi 180 kilometrů dlouhá propustná hranice. Právě té má ale podle jižní části ostrova využívat sever, aby k sousedům posílal velké množství migrantů. Z celkových 10 868 uprchlíků, které jih během prvních 10 měsíců tohoto roku zaznamenal, jich právě touto cestou mělo dorazit více než 90 %. Podle humanitárních pracovníků je navíc aktuální situace s migranty na ostrově kritická.

„Momentálně jsme množstvím migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků, kteří se na Kypru nacházejí, zavaleni,“ cituje agentura Reuters Elizabeth V. Kassinisovou, výkonnou manažerku charity Caritas Cyprus, která je součástí celosvětové sítě humanitárních organizací katolické komunity.

Podle Kassinisové charita, která lidem poskytuje pomoc například s papírováním či ve formě balíčků s oblečením a jídlem, v poslední době pracuje až se čtyřmi sty lidmi denně. V minulosti přitom šlo o asi 150-200 migrantů za den.

Ve srovnání s rokem 2020 se pak měl celkový počet příchozích migrantů letos zvýšit o 38 %. Mnoho žadatelů o azyl prý pochází z válkou zmítané Sýrie, v posledních letech ale stále více přibývají také příchozí ze subsaharské Afriky.

Tématu migrace se papež František věnuje dlouhodobě a hned v první den své návštěvy na Kypru vyzval k lepšímu zacházení s migranty i k jejich větší integraci v Evropě. „Myslím na ty, kteří v posledních letech - a ještě i dnes - utíkají před válkou a chudobou, připlouvají na pobřeží kontinentu a nenacházejí pohostinnost, ale nepřátelství, ba dokonce vykořisťování,“ sdělil Papež ještě před cestou na ostrov. „Jsou to naši bratři a sestry.“

V rámci svého boje za osudy migrantů a uprchlíků chce papež František také zařídit, aby bylo 50 migrantů přemístěno z Kypru do Itálie. O plánu se již zmínil i mluvčí kyperské vlády Marios Pelekanos, Vatikán však svůj záměr zatím oficiálně nepotvrdil a nejsou známy ani přesné podrobnosti, upozorňuje agentura AFP.

„Jde o hmatatelné vyjádření solidarity hlavy římskokatolické církve s lidmi v nouzi, které potvrzuje, že Vatikán uznává problém, kterému dnes Kyperská republika kvůli zvýšeným migračním tokům čelí, a potřebu spravedlivého rozdělení uprchlíků mezi členské státy EU,“ cituje Reuters Pelekanose.

Pokud k transportu uprchlíků opravdu dojde, nepůjde o první podobné gesto. V roce 2016 se totiž papež František vrátil ze své cesty na řecký ostrov Lesbos se třemi muslimskými rodinami, které uprchly ze Sýrie. Vatikán tehdy převzal plnou odpovědnost za jejich podporu v novém domově.

K přesunu kyperských migrantů by tentokrát - podle vatikánského zdroje Reuters - mohlo dojít až po ukončení apoštolské cesty. Naloženo by však s nimi mohlo být podobným způsobem jako s předešlou skupinou, které pomáhala také Komunita Sant'Egidio zaměřující se na pomoc chudým.

Papežův plán pro páteční den dále zahrnuje ekumenickou modlitbu s migranty, která se odehraje ve čtyři hodiny odpoledne v Nikósii. Jeho další kroky pak povedou do Řecka, kde by se měl od soboty věnovat podobným tématům jako na Kypru. Výprava skončí v pondělí.

Reklama

Doporučované