Hlavní obsah

Arabské emiráty tajně vyzbrojují súdánské rebely v krvavé válce

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nakládání humanitární pomoci od Světové zdravotnické organizace a SAE AID do letadla směřujícího z letiště v Abú Zabí do Port Súdán, květen 2023.

Reklama

Pod záminkou záchrany uprchlíků vedou Spojené arabské emiráty ve skutečnosti v Súdánu operaci na podporu milicí RSF. Píše o tom list The New York Times s odkazem na desítky výpovědí zasvěcených osob z USA, Evropy i afrických zemí.

Článek

Konflikt v Súdánu mezi tamní armádou a polovojenskými RSF (Jednotky rychlé podpory) se bezvýsledně táhne už od poloviny dubna. Boje probíhají především v dnes již značně poničené metropoli Chartúm a turbulentní provincii Dárfúr, která se s násilím potýká dlouhodobě.

Podle dat OSN přišlo dosud o život nejméně 5 tisíc lidí a přes 12 tisíc dalších bylo zraněno. Skutečné počty jsou ale s největší pravděpodobností ještě vyšší.

Jedním z klíčových hráčů v regionu, který se po boku dalších partnerů (USA, Saúdská Arábie, Velká Británie) snaží zprostředkovat mír, jsou Spojené arabské emiráty. Do země také dodávají humanitární pomoc.

Podle zdrojů amerického deníku The New York Times však emiráty ve skutečnosti svými aktivitami podporují milice RSF. Mimo jiné i tím, že jim dodávají zbraně.

Děje se tak v odlehlém čadském městě Amdjarass, které se nachází v pohraničí právě se Súdánem.

Důkazy na letišti

Emirátská operace v Amdjarassu - malém oázovém městě se zhruba 20 tisíci obyvateli - začala v polovině června, asi dva měsíce po začátku konfliktu.

NYT píší, že ve stejné době se setkal čadský prezident Mahamat Idriss Déby s emirátským premiérem Muhammadem bin Rášidem Ál Maktúmem v Abú Zabí. Prezident Déby tehdy po setkání lídrů odjel s půjčkou ve výši 1,5 miliardy dolarů (roční rozpočet Čadu činí 1,8 miliardy dolarů) a příslibem vojenských vozidel, která byla dodána v srpnu.

O několik dní později začala do Amdjarassu proudit emirátská nákladní letadla. Poté, co 4. července aplikace na sledování letadel Gerjon informovala o náhlém nárůstu emirátských letů do Amdjarassu, oznámily SAE, že na okraji přistávací dráhy otevřely nemocnici s 50 lůžky.

Státní tisková agentura tak například začala zveřejňovat snímky nablýskané polní nemocnice, kde bylo podle ní od července ošetřeno více než 6 tisíc pacientů. Zveřejněná videa dále ukazovala, jak emirátští úředníci shazují balíčky s pomocí u chudých obydlí v okolních vesnicích, darují kozy, opravují školy nebo pořádají závod velbloudů.

V souvislosti s aktivitami SAE v Súdánu se nicméně začaly šířit i další zprávy, uvádí dále NYT. Na sociálních sítích kolovalo například video, na němž místní domorodci proti nové základně SAE protestují. „Tohle není civilní nemocnice,“ prohlásil jeden z nich a dodal, že SAE ve skutečnosti podporují zbraněmi a logistikou právě RSF.

Obvinění byla podle NYT oprávněná. V jedné části nemocnice podle afrických představitelů ošetřovali emirátští zdravotníci zraněné bojovníky RSF. Někteří z nich byli následně letecky přepraveni do Abú Zabí k ošetření ve vojenské nemocnici.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Jak dokládají satelitní snímky, letiště v Amdjarassu se také začalo měnit v rušné letiště vojenského typu, které přesahovalo potřeby malé nemocnice. Vznikly zde například dva dočasné kryty pro letadla a hangár, byly zde zřízeny dva zásobníky paliva a nemocniční areál se rozšířil.

Odtěžená půda v okolí odletové a přistávací dráhy pak značí, že by se letiště mohlo dále rozšiřovat i v budoucnosti.

O možných dodávkách zbraní pro RSF ze strany SAE také vypovídá skutečnost, že mnohá letadla vypozorovaná na letišti v Amdjarassu dříve přepravovala zbraně i do jiných konfliktních zón. Například letadlo Iljušin registrované pod společností Fly Sky Airlines, kterou vyšetřovatelé OSN obvinili z porušování zbrojního embarga vůči Libyi, bylo v podezření, že v roce 2021 dopravilo do Etiopie bezpilotní letouny.

„Emiráty udělaly pro udržení RSF a prodloužení konfliktu v Súdánu více než kdokoli jiný,“ uvedl pro NYT Cameron Hudson, bývalý analytik CIA pro Afriku, který nyní působí v Centru pro strategická a mezinárodní studia. Dodal, že při tom však nezanechají „příliš otisků prstů, což je jejich záměrem“.

Přátelství s Hamedtim

Súdánští i čadští představitelé, jakožto i zástupci OSN, pro NYT uvedli, že zbraně z Amdjarassu míří zhruba 240 kilometrů na východ do hlavní základny RSF v severním Dárfúru.

Jeden z příslušníků kmene, který žije na súdánském pohraničí, prozradil, že se na jeho skupinu obrátily letos v létě jednotky RSF s tím, aby jim místní komunita zajistila bezpečný průjezd pro silniční konvoj právě od hranice až na základnu do Dárfúru.

SAE se těmto tvrzením brání. Tvrdí, že se soustředí na již zmiňovanou humanitární pomoc. To se týká dle jejich slov i uprchlíků, kteří se nachází ve městě Amdjarass. Nicméně podle Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky je jich v této lokalitě registrovaných pouze 250.

Skutečné centrum pro uprchlíky, kteří přežívají v zoufalých podmínkách, se totiž nachází desítky kilometrů jižněji - v táboře pro vysídlené Adré.

Vagnerovci v Súdánu

Súdánské milice RSF možná materiálně podporují vagnerovci. Ruské žoldnéřské skupině může úspěch jednotek pomoci v jejích dalších aktivitách v Africe. Zakladatel vagnerovců ale zapojení do konfliktu odmítá.

SAE tak podle zjištění NYT využívá domnělou humanitární misi mimo jiné k tomu, aby zakryla podporu RSF a jejímu lídrovi Muhammadu Handan Dagalovi přezdívanému „Hamedti“.

Emiráty a jednotky RSF navázaly vztahy v roce 2018 na Blízkém východě. SAE Hamedtimu štědře zaplatily za vyslání tisíců vojáků do jižního Jemenu. Tam se Emiráty snažily vypořádat s protihúthijskými povstalci. RSF se tehdy staly v Súdánu ještě silnějšími, uvádí pro kontext americký deník.

SAE tvrzení popírá

Jaká je motivace aktuální podpory Hamedtimu, zůstává otázkou. Domněnek je však podle NYT několik.

Stejně jako mnoho zemí Perského zálivu i Emiráty považují Súdán za potenciální zdroj pro potraviny a touží po vlastní pozici na pobřeží Rudého moře. Například loni v prosinci podepsaly SAE se Súdánem dohodu v hodnotě 6 miliard dolarů o výstavbě přístavu zhruba 200 kilometrů severně od přístavu Port Súdán.

Roli také může hrát rivalita na Blízkém východě. Napětí mezi Emiráty a Egyptem, který podporuje súdánskou armádu, a Saúdskou Arábií, která vede diplomatické úsilí o ukončení války v Súdánu, podle diplomatů neustále roste.

NYT usuzují, že podpora SAE súdánských milicí je nejnovějším příkladem, jak Emiráty, mimo jiné zásadní spojenec USA v Perském zálivu, využívají obrovského bohatství a důmyslné výzbroje k tomu, aby se staly klíčovým hráčem v Africe.

Americký deník dodává, že emirátskému ministerstvu zaslal k tomuto tématu otázky. Odpověď však novináři nedostali.

Reklama

Doporučované