Hlavní obsah

Peníze za Abramovičovu Chelsea leží v bance. EU je chce poslat Ukrajině

Foto: Oleksandr Osipov, Shutterstock.com

Zklamaný fanoušek Chelsea během zápasu v rámci Ligy mistrů UEFA mezi Dynamem Kyjev a Chelsea. Vyfoceno v hlavním městě Ukrajiny v říjnu 2015.

Reklama

Evropská unie se dohaduje s britskou vládou, jak využít peníze z prodeje londýnského fotbalového klubu. Sankcionovaný ruský miliardář Roman Abramovič se s Brity dohodl, že půjdou obětem války na Ukrajině.

Článek

Ruský oligarcha Roman Abramovič je jedním z mužů, kteří mají blízko k vůdci Ruska Vladimiru Putinovi, a podle Západu má tak „krev na rukou“. I proto na něj Evropská unie i USA po ruské invazi na Ukrajinu uvalily sankce a donutily ho prodat nejslavnější část majetku, londýnský fotbalový klub Chelsea, za 2,3 miliardy liber.

Výše zmíněná suma ale zatím leží bez užitku v bance. Jak informoval deník The Daily Telegraph, brzdí její využití jednání mezi britskou vládou a Evropskou unií. Zatímco Brusel požaduje, aby byly miliardy utraceny přímo na Ukrajině, Britové vycházeli z údajné dohody s Abramovičem, podle níž mají být peníze využity ve prospěch „všech obětí války na Ukrajině“ a na „dlouhodobou obnovu“.

K uprchlíkům se peníze nedostanou

Na správu financí z prodeje Chelsea dohlíží nezávislá instituce vedená bývalým šéfem britské pobočky UNICEF Mikem Penrosem, ta si ale v současné době neví rady kvůli průtahům ze strany britské vlády.

Právě v době, kdy vznikly na Ukrajině obrovské škody protržením Kachovské přehrady, by se přitom charita mohla pustit okamžitě do práce.

Fungují sankce?

S účinností evropských sankcí bojují členské země od samého počátku. V některých státech porušení embarga nebylo do nedávné doby ani trestným činem. Pašování ropných produktů se týká balíčku evropských sankcí číslo šest, který zakazuje obchod s ropnými produkty po moři i potrubím, což je přesně případ, který popsaly Seznam Zprávy.

Na obchod pouze prostřednictvím ropovodu Družba se vztahuje výjimka. Platit v rublech ale není možné. Pašeráci se od samého počátku snaží sankce obejít právě tím, že k ruským komoditám, jako je třeba nafta, dávají falešnou dokumentaci a peníze posílají přes třetí země.

Na konci roku mezinárodní policejní instituce jako Europol, Frontex a Eurojust uspořádaly společnou akci Oscar, která se snaží zabránit obchodům právě podobných pašeráků, o kterých informovaly Seznam Zprávy.

Převzetí Chelsea konsorciem vedeným americkým podnikatelem Toddem Boehlym proběhlo loni podle britské jurisdikce, vláda ale do dlouho očekávaného spuštění charity zapojila EU, protože Abramovič získal v roce 2021 portugalský pas.

Unie se nicméně podle Telegraphu přiblížila k dohodě s vládou na tom, že peníze z prodeje klubu budou využity pouze na území Ukrajiny. To ale znamená, že se nedostanou k válečným uprchlíkům, upozorňují humanitární pracovníci.

Úředníci blízcí vládě naznačili, že námitky EU byly jen jedním z mnoha faktorů v nesmírně složitém procesu uvolňování finančních prostředků. „Zabavení je mnohem těžší než jen zmrazení,“ uvedl jeden ze zdrojů a naznačil, že zpočátku bylo mnohem snazší sankcionovaným oligarchům majetek odebrat ve srovnání s vypracováním právního rámce pro jejich utracení.

V Británii se vystřídaly už tři vlády

Rozdílné názory na to, jak naložit s výnosem z prodeje klubu, údajně vznikly už před samotnou transakcí. Vloni v květnu britská vláda v prohlášení uvedla: „Ministerstvo financí vydá pouze takové povolení, které zajistí, že tyto příjmy budou použity výhradně na humanitární účely na Ukrajině. Při posuzování žádosti o takovou licenci a určení výnosů bude Spojené království úzce spolupracovat s portugalskou vládou a Evropskou komisí.“

Peníze nicméně stále leží na účtu společnosti Fordstam zabavené Abramovičovi. Nadace zřízená na jejich rozdělování už podle Mikea Penrose zkoumala „mnoho oblastí postižených konfliktem“ a může uspokojit „potřebu humanitární pomoci včetně zdravotnického vybavení, traumatologického a chirurgického vybavení, stejně jako potřeby obyvatel v blízkosti frontové linie v oblastech, jako je poskytování potravin, vzdělávání a lékařské pomoci“.

Skrýš před sankcemi

Nárůst ruského zájmu zaznamenal turecký trh s nemovitostmi, Rusové loni tvořili asi čtvrtinu všech zahraničních kupců.

Celý proces ale trvá už téměř 13 měsíců a vypadá to, že k uvolnění peněz bude potřeba i součinnost s ruským oligarchou. Až totiž britská vláda vydá povolení k tomu, aby byly peníze převedeny ze zmraženého konta na účet charitativní nadace, bude muset peníze uvolnit výše zmíněná firma Fordstam. A právě Abramovič je u ní stále veden jako ten, kdo má rozhodující pravomoci.

Správce zabaveného majetku Penrose v deníku The Times koncem května řekl, že se celý proces blíží ke konci a že k převodu peněz by mělo dojít během června. Postěžoval si přitom na to, že v době od prodeje klubu se u moci vystřídaly už tři vlády a on musel neustále jednat s novými lidmi, což situaci komplikovalo.

Dokud nevydá vláda licenci pro převedení majetku, jsou peníze z prodeje Chelsea stále majetkem Romana Abramoviče, dodal.

Reklama

Doporučované