Hlavní obsah

„Pět tisíc životů v jediném výbuchu.“ Izrael zničil kliniku pro umělé oplodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anusorn Nakdee, Shutterstock.com

Oplodnění in vitro je pro některé páry poslední nadějí, jak počít dítě. Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslední naděje pro stovky palestinských párů, které se potýkají s neplodností, vyhasla. Jediný izraelský granát zničil tisíce embryí plus další vzorky spermií a vajíčka v klinice pro léčbu neplodnosti v Gaze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský útok zasáhl v prosinci největší kliniku pro léčbu neplodnosti v Gaze. Výbuch rozmetal pět nádrží s tekutým dusíkem, uložených v rohu embryologického oddělení. Jak se ultrachladná kapalina odpařovala, teplota uvnitř nádrží stoupala a zničila více než 4000 embryí a další tisíc vzorků spermií a neoplozených vajíček uložených v centru Al Basma IVF ve městě Gaza. Během jediného úderu vyhaslo přes 5000 potenciálních životů.

Embrya v těchto nádržích byla poslední nadějí pro stovky palestinských párů, které se potýkají s neplodností. „Nejméně polovina párů už nebude mít další šanci otěhotnět,“ řekl agentuře Reuters 73letý Bahaeldeen Ghalayini, porodník a gynekolog vystudovaný v Cambridge, který v roce 1997 tuto kliniku založil.

„Uvědomujeme si, co těchto 5000 potenciálních životů znamenalo pro rodiče, ať už pro jejich budoucnost, nebo minulost,“ dodal.

Mnohem hůře se ale s touto zprávou smiřují pacienti. Tři roky léčby neplodnosti byly pro Sebu Jaafarawi psychicky velmi náročné. Odběr vajíček z vaječníků byl bolestivý, hormonální injekce měly silné vedlejší účinky a úzkost, když dva pokusy o těhotenství selhaly, se zdála být nesnesitelná. S manželem se jim nedařilo otěhotnět přirozenou cestou, rozhodli se proto zkusit mimotělní oplodnění, které bylo dříve v Gaze běžně dostupné.

Izrael páchá genocidu, tvrdí Jihoafričané

Přečtěte si o procesu, který probíhá s Izraelem u Mezinárodního trestního soudu v Haagu:

Navzdory chudobě panující v Gaze se páry, které se potýkají s neplodností, snaží o umělé oplodnění. Prodávají kvůli tomu majetek i rodinné šperky. V enklávě jsou totiž velké rodiny běžné a spousta dospělých po nich prahne.

V září se Sebě podařilo otěhotnět. 7. října, dva dny před jejím prvním plánovaným ultrazvukovým vyšetřením, zahájil Hamás útok na Izrael, při němž podle izraelských údajů zahynulo 1200 lidí a bylo zajato 253 rukojmích. Izrael slíbil, že Hamás vymaže z povrchu zemského, a zahájil útok. Kvůli těmto událostem k jejímu ultrazvuku nikdy nedošlo.

Seba věděla, že by měla odpočívat, aby bylo její křehké těhotenství v bezpečí, nakonec se ale naplnily její nejhorší představy. 12. listopadu se konečně dostala na ultrazvuk v sousedním Egyptě. Ten ukázal, že čeká dvojčata a že jsou naživu. Po několika dnech však pocítila bolestivé křeče a krvácení. Dostala se do nemocnice, ale potrat už začal.

Chtěla se vrátit zpátky do válečné zóny, protože v Al Basmě měla zmražená další vajíčka. Jenže už bylo pozdě.

Neútočte na Rafáh, varují všichni Izrael

Většina obyvatel Pásma Gazy utekla před bombardováním do hraničního města Rafáh. Teď se chystá Izrael udeřit i na něj.

Navzdory snaze hlavního embryologa Mohammeda Ajjoura, který se přes sílící izraelské útoky, přerušené dodávky elektřiny a úžící se zásoby tekutého dusíku pokoušel o nemožné, jediný izraelský dělostřelecký granát zasáhl roh centra a vyhodil do povětří přízemní embryologickou laboratoř. „Všechny tyto životy zabili. V jediném výbuchu granátu bylo 5000 životů,“ uvedl Ghalayini.

Podle novináře agentury Reuters, který místo navštívil, byla embryologická laboratoř ještě v dubnu poseta rozbitým zdivem a do povětří vyhozeným laboratorním zařízením. Uprostřed trosek našel rozbité nádrže s tekutým dusíkem. Víka byla otevřená a na dně jedné z nádrží byl stále vidět košík se zničenými embryi.

Reklama

Doporučované