Hlavní obsah

Ukrajina je připravená na protiofenzivu, oznámil Zelenskyj

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že je Ukrajina připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzivu. Minulý měsíc uvedl, že Kyjev musí se zahájením útoku ještě počkat na další dodávky západních zbraní.

Článek

Ukrajina je připravena zahájit dlouho očekávanou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupované Ruskem, uvedl v sobotním rozhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pevně věříme, že uspějeme,“ řekl pro list Wall Street Journal.

„Nevím, jak dlouho to bude trvat. Upřímně řečeno, může to proběhnout několika zcela jinými způsoby. Ale my do toho jdeme a jsme připraveni,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Zelenskyj minulý měsíc uvedl, že Ukrajina musí se zahájením útoku počkat, než dorazí další západní obrněná vozidla. Několik měsíců také diplomaticky usiluje o získání další vojenské pomoci a zbraní, které jsou pro úspěch ukrajinských plánů klíčové, popsala agentura Reuters.

V sobotu Zelenskyj vysvětlil, že by ukrajinská armáda měla ráda k dispozici některé další prostředky, nemůže ale čekat měsíce.

K zahájení protiofenzivy přispívá dlouhé období sucha, které zajišťuje mimo jiné ideální podmínky pro pohyb obrněných vozidel. To, že se k útoku schyluje, napovídá taktéž zintenzivnění úderů na ruské muniční sklady a logistické trasy.

Zprávy z bojiště

Kyjev si v posledním týdnu připravuje podmínky pro svou ofenzivu. Pokouší Moskvu novými nezvyklými útoky, ve velkém nasadil své nové zbraně s velkým dosahem. Rusko zatím na frontě zřejmě šetří síly.

O tom, že je ukrajinský protiútok na spadnutí, hovořil nedávno i tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. V rozhovoru pro BBC řekl, že protiofenziva může začít kdykoliv. Pro Ukrajinu jde podle něj ale o „historickou příležitost“, která musí proběhnout precizně.

„(Protiofenziva) může začít zítra, pozítří nebo za týden. Bylo by podivné, kdybychom oznamovali data, kdy má začít ta nebo jiná událost. Takhle se to nedělá… Naše země má před sebou velmi odpovědný úkol. A my chápeme, že nemáme právo udělat chybu,“ řekl ohledně protiútoku Danilov.

Na zahájení protiofenzivy se připravují i ruské jednotky. Satelitní snímky například odhalily rozsáhlé obranné pozice se zákopy, bunkry či protitankovými zábranami (psali jsme zde).

Kyjev o zahájení útoku mluví už několik měsíců, analytici jeho začátek očekávali na jaře, možná začátkem května.

Jak připomíná server The Kyiv Independent, očekává se, že ukrajinská protiofenziva a její výsledek bude pro průběh války zásadním milníkem. Rozhodne totiž o tom, zda Ukrajina získá zpět další část svého území, nebo se dostane pod tlak spojenců zasednout k jednacímu stolu s Ruskem.

Reklama

Doporučované