Hlavní obsah

Pilot sestřelil za den pět dronů a dvě rakety, chlubí se ukrajinská armáda

Bez komentáře: Vrak letadla údajného stíhače dronů, který během jednoho dne sestřelil pět íránských bojových dronů a dvě střely s plochou dráhou letu.Video: twitter/UAWeapons

 

Reklama

Ukrajinskému stíhači se údajně podařilo během dne sestřelit pět íránských bojových dronů a dvě střely s plochou dráhou letu neznámého typu.

Článek

„Sebevražedné“ íránské bezpilotní drony Šáhid-136 s náloží byly nedílnou součástí ruského útoku proti ukrajinským městům počátkem tohoto týdne.

Analytici se shodují, že používání těchto strojů je pro Rusko mnohem levnější než používání sofistikovaných systémů s přesným naváděním, kterých má nedostatek a tamní závody nestíhají nové vyrábět. (Detailněji o dronech třeba zde.)

Další výhodou je, že malé íránské drony létají nízko, takže je pro ukrajinské systémy protivzdušné obrany obtížné je sledovat. Často se podaří odhalit je až díky hlasitému motoru, který zní jako moped nebo motorová pila, popsal nedávno šéf ukrajinských vzdušných sil Jurij Ignat.

Ukrajinské letectvo zveřejnilo na svém facebookovém účtu zprávu o stíhači, kterému se podařilo sestřelit během jednoho dne pět íránských bojových dronů a dvě střely s plochou dráhou letu neznámého typu, než se sám musel z letadla katapultovat, a to z „technických důvodů“, které jsou zatím nejasné, píše server The drive.

Ve vyjádření dále stojí, že letecká mise skončila ve středu večer nad městem Vinnycijou na střední Ukrajině.

Limity ruského útoku a ukrajinské obrany

Protivzdušná obrana je nyní pro Ukrajince prioritou číslo jedna. Pondělní barbarský útok na ukrajinská města zřejmě urychlí dodání vyspělých systémů protivzdušné obrany z Německa a USA. Ochránit velké území je však dál složité.

Velký počet sestřelů během jediného dne tak trochu připomíná legendu o stíhači přezdívaném „Duch Kyjeva“, který hlídkuje nad metropolí a likviduje jedno nepřátelské letadlo za druhým. Pověst o neohroženém pilotovi vznikla po začátku invaze a měla pozvednout morálku Ukrajinců.

Zda jsou aktuální zprávy o pohádkovém výkonu pilota podobně nadsazené, nelze nezávisle zjistit. Nicméně velké nasazení dronů na bojišti dává příběhu celkem reálné kontury.

Nadto nepotvrzené zprávy, které kolují na sociálních sítích, ukazují hořící trosky letounu MiG-29 někde v polích blízko Vinnycije. Na troskách je vidět netradiční maskovaní v národních barvách, které má opět povzbudit bojového ducha ukrajinské armády.

Další záběry, které se objevily na internetu, ukazují vzdušný souboj MiGu-29 proti ruskému bezpilotnímu letounu. O videu toho mnoho nevíme. Například není známo, kdy bylo pořízeno a zda jde o totožné letadlo. Někteří uživatelé debatují o tom, že letadlo bylo sestřeleno bezpilotním strojem. Šáhid-136 ale nemám žádné vybavení pro vzdušné souboje. Jediná možnost, jak zlikvidovat stíhačku, je tedy náraz.

Při zhlédnutí videa lze nicméně rozklíčovat, že tento scénář se neodehrál. MiG-29 vystřelí raketu, která se pak řítí před ním. Na videu není zcela jasné, na co stroj útočil, ani zda tohle byly poslední okamžiky před tím, než se musel pilot katapultovat.

V tomto týdnu jde už o několikátou zprávu zmiňující úspěchy ukrajinských vzdušných sil a protivzdušné obrany.

Ve středu zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany na svém Twitteru příspěvek, že se podařilo zničit za pouhých osmnáct minut hned čtyři vrtulníky Kamov Ka-52.

Analytici opatrně naznačují, že podobné akce mohou signalizovat, že Rusko nekontroluje vzdušný prostor a ukrajinské letectvo se snaží být stále aktivnější.

Reklama

Doporučované