Hlavní obsah

Plyn z Ruska už EU téměř nebere. Pro zkapalněný to ale neplatí

Foto: Profimedia.cz

Plovoucí LNG terminál Höegh Gannet v přístavu Brunsbüttel v německém Šlesvicku-Holštýnsku.

Reklama

Navzdory ruské agresi na Ukrajině vzrostlo množství z Ruska dováženého zkapalněného plynu o 38 procent. Právě pomocí LNG nahrazují státy EU energetický výpadek po utlumení ruského zemního plynu.

Článek

Dovoz ruského plynu do Evropy sice nepodléhá sankcím, vzhledem k tomu, že ho Kreml používá jako zbraň, se ho však loni Evropská unie snažila maximálně utlumit. Zatímco v minulosti státy EU pokrývaly ruským plynem okolo 50 procent své spotřeby, v lednu 2023 to bylo pouhých sedm procent.

Unijní ministři energetiky se nicméně na schůzce v minulém týdnu dozvěděli, že ruské dovozy zkapalněného plynu (LNG) dramaticky vzrostly - válce navzdory.

Podle interního dokumentu, o kterém informoval server EUObserver, „dovozy ruského LNG vzrostly v roce 2022 z 15,9 miliardy kubických metrů na 22,1 miliardy“. To představuje nárůst ve výši 38 procent. Evropané přitom ročně spotřebují okolo 400 miliard kubíků.

Evropská unie se snažila po ruské invazi na Ukrajinu a prudkém nárůstu ceny plynu hledat alternativní zdroje, což se jí do velké míry podařilo. „Naše úsilí o diverzifikaci zvýší dovozy z Alžírska (36 miliard kubíků), Ázerbájdžánu (11,5 miliardy) a Norska (90 miliard),“ poznamenává dokument.

Unijní státy uspěly i ve snaze ušetřit - i díky mírné zimě poklesla spotřeba plynu o 20 procent oproti předválečným časům.

Závislost na ruském plynu stále hrozí

Svou spotřebu ovšem nezmenšily jen domácnosti, ale také firmy. I díky tomu se Česko výrazně oprostilo od závislosti na ruském plynu. To, že ho v budoucnu nebude potřebovat, ale zatím jisté není. Více jsme o spotřebě plynu psali zde:

EU odhaduje, že by v zásobnících plynu mohlo být v říjnu až 90 miliard kubíků, a to i bez dodávek z Ruska. Je ale potřeba počítat i s riziky, k nimž patří nehody na infrastruktuře nebo extrémně suché či horké léto, které by ovlivnilo fungování jaderných i vodních elektráren, nebo naopak velmi studená zima.

„LNG hrál ústřední roli v nahrazování ruského plynu, dovoz se zvýšil z 80 miliard kubíků v roce 2021 na 135 miliard v roce 2022,“ píše se v unijním dokumentu. Do roku 2024 navíc Unie dobuduje infrastrukturu na dovoz dalších 50 miliard.

Vzhledem ke zvýšení dovozu ruského LNG ministři diskutovali o tom, jak tomuto jevu zabránit. „Budujete infrastrukturu na LNG, abyste se zbavili dodavatele, který manipuluje trhem a způsobuje vám velké těžkosti, a potom přijmete LNG od stejného dovozce? Na této logice je něco špatně,“ okomentoval nárůst litevský ministr pro energetiku Albinas Zanavičius.

Reklama

Doporučované