Hlavní obsah

Plynu máme dost, obejdeme se bez Gazpromu, vzkazují Lotyši

Foto: Profimedia.cz

Podzemní zásobník plynu v lotyšském Inčukalns (ilustrační foto).

Reklama

S dodávkami plynu z Ruska jsme nepočítali, na zimu jsme zásobeni, reagovala Riga na krok Gazpromu. Ruská společnost v sobotu oznámila, že zastavila export plynu do Lotyšska.

Článek

„Aktuální výpočty ukazují, že plyn pro bezpečnost Lotyšska máme zajištěný. Podle informací, které v současnosti máme, máme zajištěný plyn na topnou sezonu,“ cituje agentura LETA lotyšskou ministryni hospodářství Ilzeu Indriksoneovou.

Zásobník pro pobaltské státy

Agentura podotýká, že plyn, který se skladuje v podzemním zásobníku nedaleko Rigy, ovšem automaticky neznamená, že bude k dispozici pro Lotyše. To připouští i ministryně.

„Samozřejmě, že se nedá s jistotou říct, že plyn, který je v zásobníku plynu Inčukalns, se prodá přímo nám, protože tu máme volný trh, ale množství, které je v současnosti v zásobníku, není historicky nejmenší,“ zdůraznila Indriksoneová.

Inčukalns je jediným zásobníkem plynu v baltských zemích a v zimě zásobuje kromě Lotyšska i Estonsko, severozápadní Rusko a Litvu. Zásobník má kapacitu 4,47 miliardy metrů krychlových.

Foto: JSC Skulte LNG Terminal

Lotyšský podzemní zásobník plynu Inčukalns (UGS Inčukalns).

Lotyšsko chce přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku. Novela energetického zákona počítá s diverzifikací tras dodávek plynu a se zajištěním strategických zásob.

Přerušení dodávek plynu oznámil Gazprom ve středu. Jako důvod uvedla ruská firma bez bližších podrobností „porušení podmínek“.

Ruský prezident Vladimir Putin letos v březnu po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu rozhodl, že země, které Moskva označuje za nepřátelské, musí platit za dodávky plynu v rublech. Šlo o jeho reakci na unijní sankce a zmrazení ruského majetku.

Oznámení Gazpromu potvrdila lotyšská plynárenská společnost Conexus Baltic Grid. Ta už podle agentury LETA s dodávkami z Ruska nepočítala.

Zpráva od Gazpromu přišla den poté, co lotyšská média informovala, že lotyšská plynárenská společnost Latvijas gāze obnovila nákupy z Ruska. Firma, která do země zemní plyn importuje, uvedla, že za plyn neplatí v rublech, ale v eurech.

„Plyn není od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele,“ uvedl ředitel společnosti Aigars Kalvitis. Název dodavatele nesdělil.

Podle agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl.

Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny (TWh) plynu z Ruska.

Z Ruska bylo asi 90 procent plynu, který loni Lotyšsko nakoupilo.

Reklama

Doporučované