Hlavní obsah

Policie v Ohiu zastřelila mladého černocha, zveřejnila záběry palby

Foto: Profimedia.cz

V neděli demonstrovalo v Akronu několik stovek lidí. Mnozí nesli transparenty s nápisy „Spravedlnost pro Jaylanda“ nebo „Black Lives Matter“.

Reklama

Policie v americkém Ohiu zastřelila mladého černocha. V jeho těle se našlo 60 střelných ran. Proti zásahu policie v neděli protestovalo několik stovek lidí. „Black Lives Matter,“ hlásaly jejich transparenty.

Článek

Policie ve městě Akron v americkém státě Ohio v neděli zveřejnila videa, která ukazují záběry ze snahy osmi policistů zatknout mladého černocha. Toho se policie minulý týden snažila zastavit kvůli dopravnímu přestupku a nakonec ho v honičce zastřelila, v jeho těle se našlo 60 střelných ran. Případ vyvolal ve městě Akron demonstrace proti policejnímu násilí, starosta Daniel Horrigan v neděli vyzval ke klidu a zdůraznil, že vyšetřování ještě neskončilo.

Policisté se 25letého Jaylanda Walkera snažili zastavit kvůli dopravnímu přestupku v noci 27. června. Muž ale policistům ujížděl a po několikaminutové honičce vyskočil z auta a začal utíkat. Podle záběrů zveřejněných v neděli policií měl na hlavě lyžařskou kuklu. Policisté se domnívali, že je ozbrojený a nebezpečný. V jeho autě posléze našli zbraň, u něj se ale podle televize NBC zbraň nenašla.

Policie několik videí přehrála na tiskové konferenci. Na jednom z nich je podle ní vidět, že muž z auta na policisty střílí. Podle agentury AP je na záběrech slyšet výstřel a vidět záblesk.

Právní zástupce Walkerovy rodiny Bobby DiCello novinářům řekl, že pro násilný zákrok neměla policie žádné odůvodnění. Strážníci podle něj stříleli i ve chvíli, kdy muž už ležel na zemi. „Nechápu, jak se z toho stalo pronásledování,“ řekl DiCello. Dodal, že netuší, proč Walker před policií utíkal. Uvedl také, že Walkerovi nedávno zemřela snoubenka.

Prokuratura v Ohiu slíbila, že záležitost „plně, spravedlivě a odborně prošetří“. Policisté, kteří se na střelbě podíleli, jsou v rámci placeného volna postaveni mimo službu, což je podle agentury AP standardní postup.

V neděli odpoledne se v Akronu před radnicí shromáždilo několik stovek lidí na demonstraci, kterou organizovala asociace bránící práva černošských obyvatel NAACP. Podle deníku The Guardian se demonstranti sešli už čtvrtý den v řadě. Mnozí nesli transparenty s nápisy „Spravedlnost pro Jaylanda“ nebo „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží) s odkazem na hnutí, jež upozorňuje na případy policejního násilí vůči afroamerickému obyvatelstvu.

Reklama

Související témata:

Doporučované