Hlavní obsah

Polsko zakáže vjezd autům s ruskou poznávací značkou. Následuje tím pobaltské země

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Polsko tím reaguje na vyjádření Evropské komise, která v uplynulých dnech vyjasnila pravidla ohledně zákazu dovozu automobilů a osobních věcí z Ruska. Stejný krok v předchozích dnech oznámily i Finsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

Článek

Polsko od neděle zakáže vjezd automobilům s ruskou poznávací značkou, informoval podle médií polský ministr vnitra.

Sankce, které EU přijala proti Moskvě kvůli její invazi na Ukrajinu, se podle EK vztahují na veškerá auta z Ruska, tedy také na ta, jimiž cestují lidé a která na území Evropské unie vstupují pouze dočasně. Důvodem je snaha zabránit obcházení sankcí.

„Je to další prvek sankcí proti Rusku a občanům tohoto státu kvůli brutální válce proti Ukrajině,“ uvedl ministr Mariusz Kamiński podle serveru Onet.pl. „V souladu s pokyny Evropské komise ohledně zákazu vjezdu aut zaregistrovaných v Rusku na území Evropské unie… bude zákaz na hranicích Polska platit od zítřka (neděle), v platnost vstupuje od půlnoci,“ řekl ministr na tiskové konferenci uspořádané na hraničním přechodu v Terespolu.

„Zákaz se už dříve týkal ruských kamionů. Teď dokončujeme tuto věc. Žádný ruský automobil do Polska nevjede,“ řekl ministr. Dodal, že zákaz se vztahuje na všechna ruská auta, ať využívaná pro komerční účely, anebo soukromě, a nezáleží na tom, zda majitelem vozu je Rus, anebo občan jiné země. „Platí zásada, že auto zaregistrované v Rusku nemá právo vjet do Polska,“ zdůraznil a dodal, že „ruský stát je v současnosti hrozbou pro mezinárodní bezpečnost“.

Polsko patří k hlavním spojencům Ukrajiny od vpádu ruských vojsk do sousední země z loňského února. Kvůli odstrašení Ruska před případným útokem i na Polsko zahájila Varšava velkorysou modernizaci svých ozbrojených sil včetně velkých nákupů zbraní v zahraničí.

Estonsko, Lotyšsko a Litva již vjezd vozidel s ruskými poznávacími značkami přes hranice zakázaly. Finsko se ke třem pobaltským zemím připojilo v pátek, zákaz ale začal platit až v sobotu. Vozidla, která jsou momentálně na finském území, musejí severskou zemi opustit do poloviny března příštího roku.

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna před dvěma dny podle webu Deutsche Welle (DW) uvedl, že zákaz je v souvislosti s pokračující ruskou válkou na Ukrajině „správná věc“.

S Ruskem hraničí pět členských států Evropské unie - Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Litva a Polsko - a hranici s ním má i člen Evropského hospodářského prostoru Norsko. Finsko má z unijních zemí s Ruskem nejdelší hranici (více než 1300 kilometrů) a loni podobně jako další země EU přestalo ruským občanům vydávat klasická turistická víza.

Reklama

Doporučované