Hlavní obsah

Polští farmáři protestují, politici vyzývají evropského komisaře k odstoupení

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Vedle Polska se protestuje i ve Francii, Belgii, Portugalsku, Řecku, Španělsku nebo Německu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Protesty evropských zemědělců dál pokračují. Například v Polsku momentálně probíhá více než 250 blokád. Tamní politici proto vyzvali evropského komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, aby odstoupil.

Článek

Polští politici v pátek vyzvali evropského komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského, aby odstoupil. Informovala o tom agentura Reuters. Důvodem jsou přetrvávající protesty zemědělců v Polsku, kteří v zemi zablokovali silnice a na hraničních přechodech s Ukrajinou, a zahájili tak měsíc trvající generální stávku na protest proti politice Evropské unie.

Polští zemědělci se zlobí na dopady levného dovozu potravin ze sousední Ukrajiny a na „pasivitu“ své vlády. Komisař EU pro zemědělství Janusz Wojciechowski se proto dostal pod palbu kritiky. „V Evropě je člověk, který sjednotil všechny evropské a polské zemědělce proti jím navrhované reformě. Je to Janusz Wojciechowski. Odstupte!“ vyzýval místopředseda vlády Wladysław Kosiniak-Kamysz.

Wojciechowského kritizoval i předseda bývalé vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), která ho do funkce navrhla. Jarosław Kaczyński prohlásil, že komisaři zavolá a požádá ho o odchod.

Polská média uvedla, že v celé zemi se koná více než 250 blokád. Záběry ukazovaly kolony traktorů ucpávající silnice a transparenty s nápisy jako „Bez nás budete hladoví, nazí a střízliví“. Polský ministr zemědělství Czeslaw Siekierski uvedl, že chápe problémy, kterým zemědělci čelí, ale doufá, že se protesty podaří zorganizovat tak, aby byly pro občany „co nejméně zatěžující“.

Ozývají se i zemědělci v Česku

Vedle polských zemědělců protestují i ti ve Francii, Belgii, Portugalsku, Řecku, Španělsku nebo Německu. Důvodem jsou rostoucí náklady a omezení, která způsobují opatření Evropské unie v boji proti změně klimatu. Někteří si stěžují i na nekalou konkurenci ze zahraničí.

Reklama

Doporučované