Hlavní obsah

Rusko zničí více tanků, než vyrobí. Na frontu posílá sovětské T-55

Foto: SARYMSAKOV ANDREY, Shutterstock.com

Ukrajinské armádě se daří ničit ruské tanky ve velkém počtu. Stará technika však dává Rusku pořád početní výhodu.

Reklama

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v červenci vyzval ke zvýšení produkce tanků, aby se ukojila potřeba ruské armády na Ukrajině poté, co Kyjev získal moderní západní tanky americké, britské a německé výroby.

Článek

Ruský nezávislý web Moscow Times díky analýze satelitních snímků zjistil, že z ruského vojenského skladiště na Dálném východě zmizela skoro polovina všech tanků a obrněných vozidel sovětské výroby.

Vojenské skladiště Vagžanovo nacházející se v blízkosti hlavního města Burjatské oblasti Ulan-Ude na Sibiři, je jedním z více než 20 podobných skladišť, která se na ruském území nachází. Rozkládá se na ploše o velikosti 10 km2.

Podle satelitních snímků ze září 2021 je možné určit, že se v té době ve skladišti nacházelo více než 3800 tanků a obrněných vozidel sovětské výroby. Nicméně ze záběrů z listopadu 2022 bylo možné spočítat, že v zařízení zůstalo jen 2600 kusů vojenské techniky, a to představovalo 40% úbytek v porovnání s počty několik měsíců před začátkem ruské agrese.

Většina takových vojenských objektů skladuje vojenské vybavení v budovách, hangárech, anebo pod plachtami. Ve skladišti Vagžanovo je vojenská technika skladována venku, a tak bylo možné podle snímků určit počet tanků a obrněných vozidel. V areálu se nachází deset hangárů, které mají kapacitu maximálně 400 kusů vojenské techniky.

Zajímavým zjištěním bylo, že polovině tanků v zařízení chyběly kulomety, což mohlo stát za tím, že byly tanky, které do listopadu 2022 opustily zařízení, poslány do servisu, aby byly bojeschopné. Moskva se musí totiž stále více spoléhat na starší tanky ze sovětské éry. Podle nizozemského OSINT (pozn. red. zpravodajství z otevřených zdrojů) projektu ORYX Rusko k 31. květnu 2023 přišlo o více než 2000 tanků z celkového počtu 3000 bojeschopných tanků, jež měla ruská armáda v záloze před začátkem invaze na Ukrajinu.

Jedním z důvodů, proč jsou do bojů na frontě posílány starší kusy techniky, jsou západní sankce, které komplikují ruskou válečnou produkci, informovala v dubnu letošního roku CNN. Zpráva Centra pro strategická a mezinárodní studia uvedla příklad jedné konkrétní továrny na výrobu tanků – „UralVagonZavod“ dokáže vyrobit 20 tanků měsíčně, nicméně ruské ztráty jsou mnohem vyšší, a tak produkce nedokáže držet krok s poptávkou. Nedostatek moderních tanků došel až do té fáze, že Rusko začalo na frontu posílat sovětské tanky T-55 z roku 1948. Rusko jejich použití v bojích oficiálně nepotvrdilo, ale podle informací CNN existují důkazy, že se tanky T-55 objevily na frontě.

Dalším způsobem, jak nahradit pomalou produkci nových tanků a nedostatek vybavení k vylepšení starších modelů, je zpětný odkup tankových dílů a střel ze zemí jako Indie nebo Myanmar, kam dříve Rusko vojenské vybavení vyváželo. V rámci tohoto transferu ruská armáda získala tisíce zaměřovacích teleskopů a kamer pro zajištění bojeschopnosti starších tanků. Odborníci se domnívají, že tyto díly mohou sloužit k vylepšení sovětských tanků T-72.

Reklama

Doporučované