Hlavní obsah

Pomoc proti gangům nebude. Keňský soud zablokoval nasazení policie na Haiti

Foto: Shutterstock.com

Gangy na Haiti ovládají asi 80 procent hlavního města Port-au-Prince. Ilustrační fotografie.

Reklama

Toužebně očekávaní policisté z Keni na Haiti nepřijedou. Keňský nejvyšší soud dnes vládě zablokoval jejich nasazení do boje proti gangům na ostrově. Tamní premiér přitom loni vyzval OSN, aby po Haiti rozmístila mezinárodní síly.

Článek

Nejvyšší soud v Keni zakázal vládě poslat na Haiti tisíc policistů, kteří by vedli mezinárodní síly podporované OSN s cílem obnovit bezpečnost v karibské zemi, informují světová média. Soudce Chacha Mwita v pátek rozhodl, že prezident William Ruto a jeho Rada pro národní bezpečnost nemají podle keňského práva pravomoc posílat policisty na Haiti nebo do kterékoli jiné země.

V říjnu přitom tamní ministerstvo zahraničí přislíbilo 100 milionů dolarů na podporu mnohonárodních sil na Haiti poté, co Rada bezpečnosti OSN odhlasovala jejich nasazení k potlačení násilí gangů v ostrovní zemi. Keňa se dobrovolně přihlásila do jejich vedení, což schválila vláda i parlament.

Keňský opoziční politik Ekuru Aukot ovšem u soudu vznesl právní námitku proti plánovanému nasazení. Podle Aukota se keňský prezident William Ruto snaží tímto krokem prosadit na mezinárodním poli a stoupnout v očích západních zemí, jako jsou třeba Spojené státy. Vůdce opozice proto označil plán na podporu Haiti za protiústavní. Rozsudek vrchního soudu mu dal za pravdu. „Mezi Keňou a Haiti neexistuje žádné reciproční ujednání a nemůže existovat žádné legitimní rozmístění policistů na Haiti,“ řekl soudce Mwita, když četl své rozhodnutí.

Haitský premiér Ariel Henry loni požádal OSN, aby v zemi urychleně rozmístila mezinárodní síly. Jeho vláda byla přemožena gangy, které ovládly 80 procent hlavního města Port-au-Prince. Možné nasazení mezinárodních sil nicméně v karibské zemi vyvolalo smíšené reakce. Laurent Uwumuremyi, zemský ředitel Mercy Corp, řekl pro BBC, že mise má potenciál usnadnit přístup k veřejné infrastruktuře a řešit humanitární krizi. Dodal však, že podle některých občanů Haiti nepotřebuje vnější zásahy a že to považují za plýtvání penězi a časem.

Jiní experti se zase obávají, že kdyby keňská policie na místo přijela, mohlo by to vést k porušování lidských práv. Například Nicole Widdersheimová, zástupkyně washingtonského ředitele Human Rights Watch, řekla BBC, že dokumentovali keňské policejní násilí, včetně vražd, od roku 2013. Dodala, že existuje dlouhá historie mezinárodního ozbrojeného zásahu na Haiti, který vede ke „spoustě hrozných věcí“. Keňská vláda nicméně jakákoli obvinění z porušování lidských práv ze strany jejích úředníků popírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované