Hlavní obsah

Portugalsko: Očkovací rekordman a na vakcínu tam pořád stojí fronty

V zemi má dokončené očkování proti covidu-19 téměř 87 procent obyvatel. Vláda na ně dále apeluje, aby se očkovali i třetí posilující dávkou.Video: AP

 

Reklama

Portugalská vláda by do konce roku chtěla pětinu populace naočkovat třetí dávkou. Již teď se proočkovanost v zemi řadí mezi jednu z nejvyšších v Evropě i na světě a zájem o vakcínu zůstává vysoký.

Článek

Portugalsko se ve středu vrátilo do nouzového stavu, který se vláda rozhodla vyhlásit kvůli rostoucímu počtu případů koronavirové infekce v zemi. Setrvá v něm až do druhé poloviny března 2022, informuje server Noticias ao Minuto.

Tamní zdravotnický úřad ve středu oznámil 4 670 nově nakažených. Tak vysoké přírůstky země evidovala naposledy 6. února (6 132 případů), než nově nakažených začalo ubývat.

Podobná čísla, a přece jiná

Situace je v kontextu vysoké proočkovanosti diametrálně odlišná, než tomu bylo na začátku letošního roku, kdy na tom bylo Portugalsko nejhůře. Zatímco zmíněného 6. února zemřelo na covid 214 lidí, tuto středu jich podle aktuálních dat zemřelo 17. Jen na jednotce intenzivní péče tehdy leželo o 891 lidí více, než je momentálně celkový počet hospitalizovaných s covidem, uvádí portugalský server Diário das Notícias.

Desetimilionové Portugalsko patří v očkování mezi premianty. Kompletní vakcinaci má za sebou téměř 87 procent obyvatel, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropské unii i na světě.

Přesto tamní vláda kvůli přibývajícím případům, ale i možnému šíření mutace omikron opět přitvrzuje. V úterý večer zdravotnické úřady potvrdily 13 případů varianty omikron. Všechny jsou spojené s fotbalovým klubem Belenenses SAD.

Od středy je tak opět nutné nosit roušky ve všech vnitřních prostorách. Při vstupu do restaurací, kaváren, hotelů, posiloven či na některé kulturní a sportovní akce platí povinnost se prokázat covidovým certifikátem. Ten dostávají očkovaní, lidé, kteří se z covidu-19 uzdravili, či měli negativní test.

Zpřísňují se i pravidla pro vstup do země. Negativním testem se musí prokázat i lidé, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19. Podle agentury EFE jsou na pozemní hranici se Španělskem namátkové kontroly a na letišti v Lisabonu několik desítek lidí ve čtvrtek dostalo pokutu, protože přiletěli do země bez testu. Pokutu dostanou i letecké společnosti, které cestující bez testu přepravily.

Země nicméně obavy z vážnosti průběhu páté vlny díky vysoké míře proočkovanosti nemá. Generální ředitelka pro veřejné zdraví Graca Freitasová uvedla, že za necelý měsíc včetně období Vánoc, by se denní počty případů mohly zdvojnásobit na osm tisíc. Vláda proto apeluje především na přeočkování seniorů a lidí z rizikových skupin. Usiluje také, aby do konce roku pětina obyvatel dostala třetí dávku.

Podle portugalské agentury Lusa se před velkým očkovacím centrem, které začalo ve středu znovu fungovat ve veletržním areálu v hlavním městě, tvořily fronty. „Úřady to doporučily, takže jsem přišel bez objednání a vše velmi dobře dopadlo,“ řekl agentuře AFP bývalý učitel José Barreto.

Kromě očkování se také v návaznosti na zhoršující se situaci a nová pravidla masivně testuje. V úterý portugalští zdravotníci provedli rekordních 117 tisíc testů na covid-19 za jeden den (antigenní i PCR). Jen za listopad jich bylo provedeno dohromady 1,5 milionů, denně průměrně kolem 50 tisíc, informuje server SIC Noticias.

Podle agentury AFP počítá vláda po vánočních svátcích, v prvním lednovém týdnu, s povinnou prací z domova, prodlouženými školními prázdninami i uzávěrou barů.

Reklama

Doporučované