Hlavní obsah

Nákaza variantou omikron už pronikla do USA

Foto: Profimedia.cz

Podle vrchního epidemiologa Anthonyho Fauciho není odhalení varianty omikron v USA žádným překvapením.

Reklama

Spojené státy ve středu oznámily první případ nákazy novou variantou koronaviru omikron.

Článek

První potvrzený případ varianty koronaviru omikron na území USA hlásí Kalifornie. Test ho potvrdil u člověka, který se 22. listopadu vrátil z Jihoafrické republiky, informuje o tom agentura AP s odvoláním na vrchního epidemiologa americké vlády Anthonyho Fauciho.

Tato osoba je plně naočkovaná proti covidu-19, nedostala však posilující dávku. Má jen mírné příznaky. „Věděli jsme, že je to jenom otázka času,“ řekl Fauci novinářům v Bílém domě.

Spojené státy v souvislosti s šířením varianty omikron zavedly omezení pro cesty z jižní Afriky, kde byla objevena a kde se šíří.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) navrhuje, aby se celkově zpřísnila pravidla ohledně testování lidí přijíždějících do Spojených států. Nově by se tak cestující bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, museli otestovat ještě před odletem. CDC také uvažuje o zavedení povinného testování po příletu. Odborníci ale upozorňují, že takovým opatřením by si Spojené státy jen „koupily čas“ k tomu, aby se dozvěděly více o nové variantě a přijaly potřebná opatření.

Kolem varianty omikron stále panuje řada nevyjasněných otázek: Zda je nakažlivější než ty předchozí, jaký je po nákaze průběh onemocnění a zda dokáže obejít imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci. Anthony Fauci uvedl, že více se bude vědět po dalším laboratorním výzkumu za dva až čtyři týdny.

Spojené státy o prvním případu nákazy variantou omikron informovaly den před tím, než prezident Joe Biden představí strategii boje proti pandemii pro letošní zimu. Biden se doposud v souvislosti s variantou omikron snažil spíš mírnit obavy. Není podle něj důvod k panice, ale pouze ke znepokojení.

Reklama

Doporučované