Hlavní obsah

Pozemní operace je na spadnutí. „Hamás zaplatí vysokou cenu,“ vzkazuje Izrael

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Situace v Izraeli.

Reklama

Izraelské ministerstvo zahraničí na tiskové konferenci přiznalo, že na území židovského státu stále mohou operovat teroristé. Novináře vyzvalo, aby bez ověření nepřijímali informace od hnutí Hamás.

Článek

„Izrael má za cíl zabránit, aby Hamás byl ještě někdy schopen vraždit děti,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí izraelského ministerstva zahraničních věcí Lior Haiat. Zároveň uvedl, že zatímco probíhají boje proti teroristům v Pásmu Gazy, je možné, že bojovníci Hamásu stále operují na území Izraele.

„Není to žádný konflikt mezi Izraelem a Palestinci o Pásmo Gazy. Palestinci nejsou naši nepřátelé,“ uvedl dále Haiat. Podle něj za osm dní konfliktu vypálili teroristé hnutí Hamás na 5500 raket směrem na Izrael. Součástí tiskové konference byly také příspěvky dvou Izraelců, jejichž příbuzní byli uneseni.

Vedle Haiata vystoupil na konferenci také mluvčí izraelských ozbrojených sil plukovník Peter Lerner. „Budeme pokračovat v tom, abychom zabránili civilním ztrátám,“ uvedl.

Redaktor Seznam Zpráv se zeptal na užití zbraní s bílým fosforem, o kterém píše například Washington Post. Deník vysvětluje, že takovou munici lze použít pouze, pokud je vypálena proti vojenským cílům. „Není jasné, zda toto užití bylo porušením válečných zákonů,“ uvedl Brian Castner z Amnesty International.

„Izraelská armáda operuje podle pravidel mezinárodního práva. Žádná jiná země nelpí tolik a nevyužívá tak pokročilé technologie, aby zabránila ztrátám na životech civilistů. Mluví se o proporcionalitě (přiměřené reakci, pozn. red.), musím říct, že toto slovo ve válce proti Hamásu nic neznamená. Jaká je přiměřená reakce na dítě, které bylo svázáno, zmasakrováno a poté upáleno? Jaká je přiměřená reakce na více než 1300 izraelských obětí, z nichž většina byli civilisté? Jak přiměřeně reagovat na lidi, kteří přišli na hudební festival a byli zmasakrováni v lese? Přišli pouze oslavit mír, hudbu a život. Když jednáte s Hamásem, neexistuje slovo jako přiměřená reakce. Hamás je teroristická organizace podobná ISIS a jediný způsob, jak tuto válku vyhrát, je nechat je zaplatit vysokou cenu a změnit realitu tak, aby Hamás nemohl kdy zaútočit na Izraelce,“ uvedl v odpovědi na otázku Haiat.

Mluvčí tamního ministerstva zahraničí zároveň apeloval na novináře, aby bez ověření nepřijímali informace od hnutí Hamás. Teroristé podle něj, stejně jako v minulosti, budou používat snímky z jiných konfliktů a neštěstí a tvrdit, že jsou na fotografiích škody způsobené Izraelem. Nedá se podle něj věřit ani udávaným ztrátám na životech, které Hamás z Pásma Gazy hlásí.

Pokojné protesty v Gaze a plány na pozemní operaci

V Palestině podle reportéra Seznam Zpráv probíhají pokojné demonstrace na podporu Gazy. Desítky Palestinců procházejí městem Rámaláh. To vše se děje v době, kdy deník The Israel Times hlásí, že přípravy na pozemní operaci jsou již u konce. Té se má zúčastnit izraelská armáda i statisíce rezervistů, kteří narychlo dostávají potřebné vybavení i zbraně.

Pochod Palestinců ve městě Rámaláh.Video: Jan Novák

Izrael vyzývá civilisty, aby opustili sever teritoria a také celé město Gaza. Hamás naopak vzkazuje Palestincům, aby na území zůstali. Podle záběrů na sociálních sítích, které izraelská armáda potvrzuje, dokonce teroristé znemožňují odjezd z území za pomocí betonových bloků.

Na zmíněné tiskové konferenci mluvčí ozbrojených sil i mluvčí ministerstva zahraničí odmítli komentovat probíhající situaci na bojišti.

Demonstrace na podporu Gazy v palestinském Rámaláhu:

+6

Reklama

Doporučované