Hlavní obsah

2215 obětí, z toho 724 dětí. Tolik mají podle Palestinců obětí izraelské útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Izrael pokračuje v protiúderu zaměřeném na teroristy hnutí Hamás. Z Pásma Gazy se vojákům podařilo odvézt neurčený počet těl Izraelců. U hranic s Libanonem pak zneškodnit „několik teroristů“.

Článek

Izraelské nálety a operace v palestinském Pásmu Gazy si vyžádaly už 2215 obětí, z toho 724 dětí a 458 žen. Údaje zveřejnilo v sobotu ministerstvo zdravotnictví v Gaze (pod kontrolou Hamásu - pozn. red.), informuje americká CNN. Ministerstvo dále uvedlo, že v Pásmu Gazy utrpělo zranění 8714 občanů, včetně 2450 dětí a 1536 žen.

Na Západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje, je obětí střetů izraelských jednotek a místních 54 a zraněných 1100. Není jasné, jaký podíl mrtvých tvoří islamisté z hnutí Hamás, informuje ČTK.

Izraelská armáda uvádí, že zabila pomocí dronu jednoho z velitelů Hamásu Alího Kazího, který vedl jeden z přeshraničních útoků na jih Izraele. V ranních hodinách informovala, že zneškodnila „několik teroristů“ poté, co se pokusili překročit hranici z Libanonu do Izraele.

Tamní letectvo provedlo útok pomocí bezpilotního letounu. Nebyly uvedeny žádné další podrobnosti o počtu zabitých ani o skupině, ke které patřili.

Roste napětí u hranic s Libanonem

Napětí na severu Izraele u hranic s Libanonem roste od sobotního útoku palestinského hnutí Hamás, s nímž je spřízněno libanonské šíitské hnutí Hizballáh. Izraelská armáda v pátek vydala varování pro obyvatele vesnice blízko libanonských hranic kvůli hrozbě, že do oblasti pronikli právě ozbrojenci z Libanonu, uvedla agentura ČTK.

Izraelské jednotky také v sobotu oznámily, že provedly v pátek pozemní operaci v Pásmu Gazy, kdy objevily neurčený počet těl Izraelců. Těch se před týdnem teroristé hnutí Hamás zmocnili.

Později ale izraelské složky toto tvrzení popřely. Mluvčí podplukovník Richard Hecht uvedl, že „toto tvrzení není přesné“, píše BBC.

Minimálně 120 rukojmích by se stále mělo nacházet na dalších tajných místech. Mezi nimi i ženy, děti a starší lidé.

„V tuto chvíli IDF potvrdily, že teroristická organizace Hamás drží v zajetí v Gaze více než 120 civilistů,“ informovala na X, dříve známém jako Twitter, izraelská armáda.

Její mluvčí Jonathan Cornicus také v sobotu ráno uvedl, že jsou izraelští vojáci v záloze ve formaci kolem celého Pásma Gazy a připravují se na další fázi operace, uvádí britská BBC.

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

„Náš cíl je zcela jasný, konečná fáze této války spočívá v tom, že zlikvidujeme Hamás a jeho vojenské kapacity a zásadně změníme situaci tak, aby Hamás už nikdy neměl možnost způsobit jakékoli škody izraelským civilistům nebo vojákům,“ řekl.

Armádní zástupce také dále zopakoval, že palestinští civilisté v Gaze nejsou izraelští nepřátelé ani cíl izraelského protiútoku.

„Snažíme se udělat správnou věc, snažíme se evakuovat civilisty, abychom pro ně minimalizovali riziko,“ řekl dále. Celkem při masakrech Hamásu zemřelo v Izraeli na 1300 lidí, převážně civilistů, uvádí agentura ČTK.

Chaos v Gaze

V severní části hustě osídleného Pásma Gazy nadále panuje panika. Děje se tak v reakci na krok Izraele, který krátce před půlnocí ze čtvrtka na pátek vyzval tyto obyvatele, aby do 24 hodin odešli a přesunuli se na jih do bezpečí.

Izraelská armáda tehdy oznámila, že v dalších dnech chystá v oblasti rozsáhlé operace a snaží se minimalizovat dopady na civilisty, jak uvedl na sociálních sítích mluvčí armády Jonathan Conricus.

Odhaduje se, že po izraelském příkazu zamířily na jih desítky tisíc Palestinců. OSN uvedla, že před vydáním příkazu bylo v důsledku bojů vnitřně vysídleno více než 400 tisíc Palestinců, uvádí agentura Reuters.

OSN nicméně Izrael vyzývá k tomu, aby od tohoto kroku upustil a zabránil „katastrofální situaci“ s „devastujícími humanitárními důsledky“. Podobný postoj zaujala i Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní bude nemožné evakuovat především těžce nemocné pacienty z nemocnic a zdravotnických zařízení. Podle agentury Reuters Izrael prodloužil čas na evakuaci nemocnice Al-Kuds o deset hodin. Podle tamního červeného půlměsíce ovšem ani tak není možné dostat všechny zraněné a nemocné do bezpečí.

„Evakuaci není možné splnit“

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v sobotu na tiskové konferenci prohlásil, že izraelský příkaz k evakuaci obyvatel severní části Gazy je „naprosto nemožné splnit“.

Možnou evakuaci navíc komplikují zničené silnice po ostřelování izraelskými raketami i skutečnost, že Izrael území nadále ostřeluje, jak například v pátek informovali novináři BBC.

Mluvčí arabské sekce Izraelských obranných sil (IDF) Avichay Adraee v sobotu uvedl, že civilisté mohou použít „bez jakékoliv újmy“ dvě trasy, a to v době od 10 do 16 hodin místního času.

Na trasách směrem na jih se ale podobně jako v pátek tvoří dlouhé fronty lidí.

Podle ČTK nicméně egyptské úřady dnes odpoledne oznámily, že otevřely hraniční přechod Rafáh pro cizince, kteří chtějí Pásmo Gazy opustit, informoval dnes server The Times of Israel (ToI). Egypt se na otevření dohodl s Izraelem, Spojenými státy a Katarem. Přechod bude průchozí do dnešních 17:00 místního času (16:00 SELČ), píše agentura AFP s odvoláním na anonymní americký zdroj obeznámený s jednáním.

Vysoce postavený egyptský představitel podle ToI řekl, že Izrael souhlasil, že nebude ostřelovat oblasti v Pásmu Gazy, kterými budou cizinci na cestě ven procházet. Server také píše že „účastníci jednání obdrželi souhlas“ s tímto postupem od palestinských skupin Hamás a Islámský džihád.

Přidali jsme informace o evakuaci nemocnice Al-Kuds.

Reklama

Doporučované