Hlavní obsah

Pravidelný šlofík prospívá mozku, ukázal výzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Krátký spánek lidem prospívá, ukázala studie (ilustrační foto).

Reklama

Lidskému mozku prospívá, když si pravidelně přes den najdeme malou chvilku na zdřímnutí. Krátký spánek totiž mozek pomáhá chránit před zmenšováním se, vyplývá z výzkumu, který zveřejnili vědci z University College London.

Článek

Tým vědců zjistil, že mozek lidí, kteří jsou zvyklí si pravidelně zdřímnout, je až o 15 centimetrů krychlových větší než těch, kteří krátkému spánku během dne neholdují. Takový rozdíl podle nich odpovídá zpoždění stárnutí o tři až šest let.

„Domníváme se, že zdřímnutí by mohlo být potenciálně prospěšné pro každého,“ uvedla pro stanici BBC doktorka Victoria Garfieldová. Výsledky výzkumu označila za „zcela nové a vzrušující“.

Podle Garfieldové je zdřímnutí „poměrně snadným“, způsobem, jak vylepšit stav člověka, na rozdíl například od cvičení, které je „pro mnoho lidí obtížné“. Vědci ovšem podotýkají, že zdřímnout si přes den je pro mnoho profesí stále nepřijatelné.

Lidský mozek se s věkem přirozeně zmenšuje. Vědci však tvrdí, že teď našli důkazy, naznačující, že zdřímnutí může mozek před tímto procesem chránit.

Studie o přenosu covidu-19

Studie, v níž se lidé nechali nakazit covidem-19, přinesla vzácný vhled do fungování přenosu nemoci. Potvrdila, že někteří lidé i přes mírné příznaky chrlí obrovské množství viru, a poukázala na důležitost rychlých samotestů.

To je podle vědců zajímavé, neboť u lidí s kognitivními problémy a neurodegenerativními onemocněními dochází s věkem ke zrychlenému smršťování mozku. Některé výzkumy naznačují, že to může souviset s problémy se spánkem.

„V souladu s těmito studiemi jsme zjistili souvislost mezi obvyklým denním zdřímnutím a větším celkovým objemem mozku, což by mohlo naznačovat, že pravidelné zdřímnutí poskytuje určitou ochranu před neurodegenerací prostřednictvím kompenzace špatného spánku,“ tvrdí vědci.

Zda by spánek mohl pomoci předcházet nemocem, jako je Alzheimerova choroba, ovšem dosud zůstává nejasné. Podle vědců bude k tomuto zjištění třeba dalších výzkumů.

Reklama

Související témata:

Doporučované