Hlavní obsah

Předsedá klimatické konferenci a tvrdí: Není důvod omezovat fosilní paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Předseda klimatické konference Cop28, která se právě odehrává v Dubaji, prohlásil, že neexistují konkrétní vědecká fakta potvrzující, že by ke zpomalení globálního oteplování vedlo postupné vyřazování ropy, uhlí a plynu.

Článek

Ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a zároveň šéf státní ropné společnosti ADNOC Sultán Džábir znovu plní stránky médií kvůli svému zjevnému střetu zájmů. Muž, který aktuálně předsedá klíčové klimatické konferenci OSN, totiž před pár dny prohlásil, že žádné vědecké poznatky nenaznačují, že ke zpomalení oteplování Země je zapotřebí postupně přestat využívat fosilní paliva.

Stalo se tak 21. listopadu během živě vysílané online akce, kdy Džábir odpovídal na otázky Mary Robinsonové, předsedkyně skupiny Elders a bývalé zvláštní vyslankyně OSN pro změnu klimatu.

Na jeho výroky teď upozornil deník The Guardian či Centrum pro klimatické zpravodajství. „Neexistuje žádný vědecký scénář, který by říkal, že postupné ukončení využívání fosilních paliv je to, co povede k dosažení hranice jednoho a půl stupně Celsia,“ uvedl Džábir v narážce na závazek vzešlý z pařížské klimatické konference.

Pařížská klimatická dohoda

Pařížská konference o změně klimatu se odehrála v prosinci 2015.

Do jednání o nové celosvětové právně závazné dohodě o změně klimatu se zapojily delegace z přibližně 150 zemí.

Celosvětová dohoda byla stvrzena 12. prosince a říká, že cílem je omezit globální oteplování na úroveň výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou a pokračovat v úsilí o jeho omezení na 1,5 °C.

Sultán Džábir dále prohlásil, že postupné ukončení využívání fosilních paliv neumožní udržitelný rozvoj, tedy pokud se společnost nechce vrátit zpět do jeskyní.

Vědci jeho komentáře obratem označili za velmi znepokojivé, a navíc hraničící i popíráním klimatických změn. Zároveň jsou tato prohlášení v rozporu s postojem generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Postupné ukončení využívání fosilních paliv podporuje více než 100 zemí světa.

Zda bude konečná dohoda Cop28 požadovat tento cíl, nebo zda se přikloní ke slabší formulaci, jako je „postupné snižování“, je jednou z nejostřejších otázek summitu.

K tomu, aby se emise z fosilních paliv dostaly na nulu a omezily se rychle se zhoršující dopady na klima, je zapotřebí hlubokých a rychlých škrtů, jak doporučuje vědecká obec.

Reklama

Doporučované