Hlavní obsah

Přehledně: Jak se bojuje o Charkov a Cherson a proč Česku nehrozí nebezpečí

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům. Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko dál útočí na Kyjev, boje jsou hlášené z letiště i historické čtvrti. Největší boje se ale svádějí o města Charkov na severu a Cherson na jihu Ukrajiny. Tam už Rusko ovládlo přístav i nádraží.

Článek

Jaká je aktuální situace na Ukrajině?

Nejméně dva lidé zemřeli při leteckém úderu v úterý večer v ukrajinském Žitomiru západně od Kyjeva, uvedla ukrajinská státní služba pro mimořádné události.

Server BBC psal, že se ruské jednotky zmocnily města Cherson na jihu země, ale později upozornil, že situace ve městě zůstává nejasná. Místní zastupitel stanici řekl, že při bojích zemřelo na 200 lidí, z nichž byli mnozí civilisté. Záběry z městských kamer a příspěvky na sociálních sítích podle CNN ukazují, že se ruské jednotky pohybují centrem Chersonu.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev potvrdil, že ruští vojáci převzali kontrolu nad nádražím a přístavem. Žádá vytvoření koridoru pro dodávky potravin a léků do města a k vyzvednutí mrtvých, píše web Ukrajinská pravda.

Ruská armáda dále podle webu obsadila dvacetitisícové město Trosťanec v Sumské oblasti na severu Ukrajiny.

Při protileteckém poplachu v Charkově přistáli ruští výsadkáři a zaútočili na jednu z vojenských nemocnic, informovala stanice BBC. Ukrajinské jednotky proti výsadkářům zasáhly, počet mrtvých či zraněných ale není známý.

Podle informací serveru Ukrajinská pravda má ukrajinská armáda situaci u charkovské vojenské nemocnice pod kontrolou. Starosta města podle agentury Reuters uvedl, že při ruských bojích ve městě zemřelo 21 lidí a 112 je zraněných.

Jak pokračuje bitva o Kyjev?

Ruské síly podnikly letecký útok na Vyšneve jen dva kilometry od Kyjeva, informoval zpravodajský portál The Kyiv Independent s odvoláním na informace ukrajinské Státní služby pro speciální komunikaci. Pod útokem jsou také přímo některé části Kyjeva, například historická čtvrť Kurenivka a oblast poblíž mezinárodního letiště Kyjev-Žuljany, doplnil portál prostřednictvím svého účtu na Twitteru.

Podle deníku The New York Times (NYT) hlavním ukrajinským městem otřásly výbuchy v úterý zhruba ve 22:40 místního času (21:40 SEČ). Zatím podle něj není jasné, co bylo jejich cílem.

Také stanice CNN napsala, že v blízkosti Kyjeva se ozvalo několik výbuchů. Ruská armáda v úterý dopředu avizovala svůj záměr podniknout během noci na dnešek útoky na kyjevské centrum informačních a psychologických operací a na objekty tajné služby SBU.

Jaký je další postup USA?

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům. Při svém projevu o stavu Unie to v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden.

Uvedl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem, také ovšem deklaroval, že americké jednotky na Ukrajině bojovat nebudou. Ruský prezident Vladimir Putin je podle Bidena více izolovaný od světa než kdy jindy.

„Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit… Ale Putin se spletl,“ řekl šéf Bílého domu. Na úvod svého projevu ocenil Ukrajince včetně ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové, která byla na balkonu Sněmovny reprezentantů. Přítomní pak jí i všem ostatním Ukrajincům tleskali vestoje. Mnozí členové Kongresu při tom byli oděni v ukrajinských barvách nebo měli modro-žluté vlaječky či jiné doplňky.

Zapojí se Bělorusko do války na Ukrajině?

Ukrajinská vojenská rozvědka zaznamenala pohyb velkého počtu běloruských jednotek k hranici s Ukrajinou. Podle ukrajinského ministerstva obrany je tak pravděpodobné, že se Bělorusko brzy připojí k ruské invazi, informovala agentura AP. Postup ruských vojsk ale podle ukrajinské armády zpomalil a Rusko musí mobilizovat své rezervy, uvedl ukrajinský tisk.

„Podle poznatků rozvědky v posledních 24 hodinách (běloruské) letectvo vyvíjelo významnou činnost. Navíc se směrem k hranici pohybovaly kolony vozů s potravinami a municí,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Běloruské jednotky jsou podle vyjádření ministerstva v pohotovosti a jejich přítomnost v příhraničních regionech se zvýšila.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v úterý vylučoval, že by se běloruské jednotky zapojily do bojů na Ukrajině. Zároveň ale oznámil zvýšení vojenské přítomnosti na hranicích.

Hrozí Česku nebezpečí?

Česká republika nemá žádné signály o tom, že jí kvůli invazi Ruska na Ukrajinu hrozí nyní nějaké nebezpečí. V České televizi to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že na pátečním summitu NATO zaznělo odhodlání všech členů bránit v případě potřeby celé území Severoatlantické aliance. Zároveň ale upozornil, že NATO nechystá vojenský zásah na Ukrajině.

„Naše bezpečnost je založena na tom, že jsme členy Severoatlantické aliance,“ podotkl premiér. V pátek se spolu s prezidentem Milošem Zemanem připojil k summitu NATO. „Od všech, včetně klíčových velmocí, zaznělo jasně, že budeme bránit každý metr území států patřících do Severoatlantické aliance, budeme je bránit všichni a všemi silami. To je to, co nás opravdu chrání,“ řekl Fiala.

Reklama

Doporučované