Hlavní obsah

Strach z dopadů války potápí evropské akcie. Rubl našel nové dno

Foto: Shutterstock.com

Akciové trhy nadále ovládá nejistota. Ilustrační foto.

Reklama

Akcie v Evropě v úterý výrazně poklesly. Investory i nadále ovládá strach z vývoje na Ukrajině, a dávají tak přednost bezpečnějším aktivům. Ruský rubl obnovil propad.

Článek

Evropské akcie v úterý výrazně oslabily kvůli válce na Ukrajině a neuspokojivým výsledkovým zprávám některých podniků. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 klesl o 2,37 procenta. Na jeho špatném výkonu se velkou měrou podílely například firmy působící v oblasti cestovního ruchu.

Hlavní index německých akcií DAX zase spadl o 3,85 procenta. Akcie německého internetového prodejce módy Zalando oslabily o téměř deset procent kvůli neuspokojivému výhledu pro letošní rok. Ještě o něco hůře si pak vedl pařížský akciový index CAC 40, který ztratil 3,94 procenta, k jeho poklesu výrazně přispěly akcie výrobců luxusního zboží.

„Kombinace rostoucích cen ropy a nákladů na energii, dopadů uvalovaných sankcí a uzavírání vzdušného prostoru představuje velký problém z hlediska leteckých společností a cestování,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Craig Erlam ze společnosti Oanda.

Rubl obnovil propad

Ruský rubl obnovil pokles, který na přechodnou dobu zastavila opatření ruských úřadů na podporu domácí měny. Dolar se proti němu podle agentury Reuters vyšplhal až na rekordní maximum 120 rublů za dolar.

I když dopoledne rubl velkou část pondělních ztrát smazal, později začal znovu slábnout. Podle analytika Neila Jonese ze společnosti Mizuho nyní investoři sledují rubl a na základě jeho vývoje upravují svůj přístup k ostatním měnám. „Rubl je barometr, podle kterého se teď zbytek devizového trhu řídí,“ citovala Jonese agentura Reuters.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Podle analytiků z firmy ING se nyní pozornost devizového trhu soustředí na to, zda sankce uvalené na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu začnou mít dopad na dodávky ruských komodit. Investoři rovněž sledují, zda ruská centrální banka přikročí k dalším opatřením na podporu rublu.

Centrální banka již například více než zdvojnásobila svou základní úrokovou sazbu na 20 procent. „Výrazné zvýšení úroků ruskou centrální bankou rubl nestabilizovalo,“ řekl nicméně analytik Piotr Matys ze společnosti In Touch Capital Markets.

„Pohyby této měny jsou jasnou známkou toho, že ani takovýto drastický krok není dostatečný ke zlepšení velmi negativního postoje vůči rublu,“ dodal.

Reklama

Doporučované