Hlavní obsah

Při zásahu izraelské armády na Západním břehu Jordánu zemřelo devět Palestinců

Foto: Profimedia.cz

Záběry ze zásahu izraelské armády v uprchlickém táboře Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Reklama

Situace v Džanínu na Západním břehu Jordánu je kritická, hlásí palestinské úřady. Při zásahu izraelské armády zde zemřelo devět Palestinců, dalších 16 je zraněno.

Článek

Při zásahu izraelské armády v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu bylo ve čtvrtek zabito devět Palestinců, včetně starší ženy, píše s odkazem na palestinské úřady stanice BBC. Dalších 16 lidí bylo zraněno, čtyři jsou v kritickém stavu.

Izraelská armáda potvrdila, že vojáci ve čtvrtek zasahovali v uprchlickém táboře v Džanínu, žádné podrobnosti ale zatím nesdělila.

Stanice Kan informovala, že izraelské jednotky vtrhly do Džanínu, aby zadržely vysoce postaveného člena ozbrojené skupiny Islámský džihád, který údajně připravoval teroristický útok. Ozbrojenci z této skupiny podle deníku The Times of Israel na vojáky útočili.

Těžce ozbrojení vojáci podle palestinských úřadů vstoupili do tábora a zahájili palbu na obyvatele, kteří se jim snažili zabránit ve vstupu.

Úřad palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse prohlásil, že zabíjení bylo „masakrem ze strany izraelské okupační vlády ve stínu mezinárodního mlčení“, píše server Middle East Eye. „To je to, co povzbuzuje okupační vládu, aby páchala masakry na našem lidu před očima celého světa,“ dodal.

Více o dění v Izraeli zde:

Kabinet Benjamina Netanjahua, v němž zasedají i krajně pravicoví extremisté, naplňuje obavy demokraticky smýšlejících Izraelců. Útok na právní stát i eskalace konfliktu s Palestinci se zdají jako nevyhnutelné.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví označilo situaci v Džanínu za „kritickou“. Izraelský slzný plyn podle něj zasáhl dětské oddělení tamní nemocnice. Někteří ranění se navíc nemohou dostat do nemocnice, neboť izraelští vojáci velmi přísně hlídají vstup do tábora, jak tvrdí dále ministerstvo.

Násilí se v posledním roce na Západním břehu vystupňovalo, když tam Izrael loni na jaře zintenzivnil razie v reakci na protiizraelské útoky. Od letošního 1. ledna izraelské síly podle informací agentury AP na Západním břehu Jordánu zabily nejméně 24 Palestinců, mezi nimiž byli ozbrojenci i civilisté.

Ochránci lidských práv z izraelské organizace B'Tselem uvádějí, že loni izraelská armáda zabila skoro 150 Palestinců, což bylo nejvíce od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Doporučované