Hlavní obsah

Prigožin: Cílem tažení nebylo svrhnout ruské vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram @Prigozhin_hat

Jevgenij Prigožin po krátké odmlce opět zveřejnil zprávu na sociální síti Telegram.

Reklama

aktualizováno •

Jevgenij Prigožin promluvil poprvé od ukončení „vzpoury“, na telegramu zveřejnil audionahrávku, v níž tvrdí, že jeho cílem nebylo svrhnout ruské špičky.

Článek

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin po kratší odmlce zveřejnil na sociální síti Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem nedávného tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení, ale že tento odpor ukázal na závažné problémy v Rusku.

Podle Prigožinovy zprávy bylo cílem pochodu zabránit zániku Vagnerovy skupiny a pohnat k odpovědnosti úředníky, kteří se svým neprofesionálním jednáním dopustili obrovského množství chyb.

V audionahrávce Prigožin prohlásil, že vagnerovci kvůli neshodám s  ruským ministerstvem obrany chtěli původně ukončit 1. července svoji existenci. Všem totiž podle Prigožina došlo, že vagnerovci jsou „fakticky určeni na porážku“.

Skupina se podle něj také chystala koncem června předat v Rostově na Donu na jihu Ruska ministerstvu používanou armádní techniku. Kvůli údajnému raketovému útoku na tábor žoldnéřů, z  jehož organizace v pátek Prigožin obvinil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, se nakonec ale žoldnéři rozhodli k odvetě.

„Cílem pochodu bylo nedopustit likvidaci Vagnerovy soukromé vojenské společnosti a pohnat k odpovědnost všechny, kteří se dopustili obrovských chyb během speciální vojenské operace,“ citoval Prigožina portál Meduza.

Spor Putina se Šojguem

Šéf ruského ministerstva obrany je dlouhodobě terčem kritiky kvůli špatnému vedení války na Ukrajině a korupci v armádě. Mezitím se rozvířily spekulace, jaký je vlastně nyní mezi Vladimirem Putinem a Sergejem Šojguem vztah.

„Přestali jsme ve chvíli, když začalo být očividné, že by se prolilo mnoho krve,“ vysvětlil ukončení tažení Prigožin. Vagnerovci podle něj litují, že „byli nuceni zasáhnout ruské letectvo“ a svou akci ukončili, „aby neprolili krev ruských vojáků“, píše BBC.

Svoji Vagnerovu skupinu kromě toho Prigožin označil za nejzkušenější a  nejschopnější uskupení v Rusku. Uvedl, že během sobotního tažení vagnerovce někteří civilisté šťastně vítali.

Vagnerovci se podle dostupných zpráv přesouvají do Běloruska, kde za tímto účelem vzniká tábor pro asi 8000 lidí. Do Běloruska se měl podle dohody zprostředkované běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem údajně přesunout i Prigožin.

Server Fontanka ale upozornil, že Lukašenkovo tiskové oddělení příjezd Prigožina dosud nepotvrdilo. Také osud celé Vagnerovy společnosti zůstává po její krátké vzpouře z pátku a soboty nejasný, podotkla agentura AFP.

Americký prezident Joe Biden označil víkendové události v  Rusku za součást „boje“ uvnitř ruského systému. Při pondělním vystoupení v Bílém domě uvedl, že jednal s klíčovými spojenci mimo jiné o tom, jak neposkytnout Moskvě „žádnou záminku“ pro svalení viny za vývoj na západní země či NATO.

„Jasně jsme dali najevo, že do toho nejsme zapojení, neměli jsme s  tím nic společného. Tohle byla součást boje uvnitř ruského systému,“ řekl Biden.

Reklama

Doporučované