Hlavní obsah
Online

Trump míří k vítězství. Expert říká, proč vyhrává navzdory skandálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shirley Preston, Shutterstock.com

Donald Trump podle projekcí zvítězil v primárkách v New Hampshire. Cesta jeho soupeřky Nikki Haleyové ke stranické nominaci se tak výrazně zužuje.

Reklama

aktualizováno •

Republikánské primárky v americkém státě New Hampshire vyhrál Donald Trump. U demokratů uspěl Joe Biden, i když tam ani oficiálně nekandidoval. Dění na východním pobřeží USA sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace:

  • Projekce amerických stanic prohlásily za vítěze republikánských primárek v New Hampshire Donalda Trumpa. Připisuje si tak už druhou výhru po drtivém vítězství z minulého týdne na volebních shromážděních v Iowě.
  • Jeho poslední vážná soupeřka Nikki Haleyová uznala porážku v New Hampshire, ale nikoli v celém klání. V povolebním projevu prohlásila, že hodlá bojovat dál. V žádném dalším státě už ale podle průzkumů nemá tak silnou pozici.
  • „Má za sebou velmi špatnou noc,“ prohlásil Trump na adresu své soupeřky a zesměšňoval její snahy prezentovat se coby jeho vážná konkurentka. Zároveň ji varoval před hrozícím vyšetřováním kvůli věcem, „o kterých nechce mluvit“.
  • Joe Biden si v demokratické části primárek zajistil důležité symbolické vítězství. Vzhledem k vnitrostranickým sporům v nich oficiálně ani nekandidoval. Demokratičtí voliči ale využili svého práva jeho jméno na volební lístek připsat.
  • Žádné delegáty pro nominační sjezd ale nezíská. Demokratická strana chtěla letos ve volebním procesu zvýhodnit jiné státy, což místní úřady ignorovaly, a tak je vedení sankcionuje.
  • Průběžné výsledky: Trumpův náskok se mírně zvyšuje

    Jak přichází výsledky z dalších a dalších volebních místností, náskok Donalda Trumpa na Nikki Haleyovou v republikánských primárkách mírně roste. Součty na stránkách CNN mu po zpracování zhruba 89 procent hlasů přisuzují podporu 54,6 % voličů. Haleyová oslovila 43,2 % účastníků primárek.

    Mírně roste i dominance Joea Bidena mezi demokraty, kde jsou ale sečteny údaje zatím jen ze dvou třetin. Bidena na volební lístky dopsalo 67 % hlasujících.

    Za pozornost stojí, že už teď jsou počty odevzdaných hlasů v republikánských primárkách v New Hampshire (téměř 300 tisíc) výrazně vyšší než minulý týden v Iowě (asi 120 tisíc). Ta je přitom co do počtu obyvatel víc než dvojnásobná.

    Příčinou je zejména to, že primárky jsou z hlediska voliče klasické volby, zatímco v Iowě se hlasovalo na tzv. volebních shromážděních, což jsou v podstatě stranické schůze, které jsou proto časově podstatně náročnější. Na účasti se ale podepsalo i mrazivé počasí v Iowě nebo to, že v New Hampshire se mohou do primárek zapojit i voliči, kteří nejsou registrovaní u žádné ze stran.

  • Proč Trump vyhrává i přes všechny skandály?

    Donald Trump má za sebou už dvě jasná vítězství v nominačním procesu. Jde přitom o kandidáta opředeného skandály, který se hájí v několika soudních sporech. Ostatně k soudu odbíhal i v týdnu mezi hlasováními v Iowě a New Hampshire.

    Jak je možné, že má takový úspěch s tolika problémy?

    „Trump si přizpůsobil své postavení v Republikánské straně: Od roku 2015 trvá na tom, že být dobrým republikánem znamená být jeho oddaným stoupencem. Svůj vliv využil například i k tomu, aby se v primárkách mstil členům Kongresu, kteří hlasovali pro jeho impeachment nebo odsouzení,“ přiblížil pro Seznam Zprávy svůj pohled na věc politolog Christopher Galdieri z New Hampshire.

    „Co se týče jeho právních potíží –⁠ 91 obvinění ve čtyřech různých kauzách či občanskoprávní procesy kvůli podvodům, pomluvám a sexuálním útokům –⁠, Trump přesvědčil mnoho republikánů, že jsou to všechno špinavé útoky na jeho osobu. Zda se to změní, až nastane další vývoj nebo padnou rozsudky, se teprve uvidí,“ dodal americký expert.

    Drobné náznaky, že Trump může mít potíže, se objevují. Jeden za všechny: V exit pollu zpracovaném pro CNN 44 procent účastníků republikánských primárek v New Hampshire uvedlo, že Trump nebude způsobilý k výkonu prezidentského úřadu, pokud ho usvědčí ze zločinu.

    Primárek se zúčastnila i řada nevyhraněných voličů, u kterých exprezident příliš neboduje. U jádra Republikánské strany ale nadále dominuje.

    Více o Trumpových problémech

  • Odstupte, vyzývají Haleyovou Trumpovi příznivci. Viní ji ze spalování peněz

    „Myslím, že by to bylo dobré pro tuto zemi, jednoznačně,“ odpověděl Trumpův podporovatel Vivek Ramaswamy na otázku televize Fox News, jestli by měla Haleyová vzdát kandidaturu. On sám odstoupil už před týdnem po volebních shromážděních v Iowě a podpořil Trumpa.

    Podle Ramaswamyho Haleyová dál kandiduje jen proto, aby přispěla k vyřazení Trumpa z voleb „nelegitimními“ důvody, kterými měl na mysli jeho pokračující soudní spory.

    K pozastavení kampaně političku nepřímo vyzval i republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. „Už nastal čas, aby se Republikánská strana sjednotila okolo prezidenta Trumpa,“ píše se v jeho prohlášení. Několik senátorů a kongresmanů také čerstvě Trumpa podpořilo.

    Oddaná Trumpova stoupenkyně, radikální kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová, pak obvinila Haleyovou, že pokračováním kampaně jen „spaluje peníze“. Ani tento názor není ojedinělý. Republikáni by se podle něj měli soustředit na kampaň namířenou proti demokratům.

    Foto: X.com@VivekGRamaswamy

    Vivek Ramaswamy během kampaně ve prospěch Donalda Trumpa, který by se v případě zvolení stal 47. prezidentem Spojených států.

  • Třikrát neuspěl. Teď Biden téměř nehnul prstem a zvítězil

    Americký zpravodaj BBC Sam Cabral si všímá zajímavého paradoxu spojeného s letošní výhrou Joea Bidena v primárkách v New Hampshire. Stávající šéf Bílého domu o prezidentskou nominaci Demokratické strany usiluje už počtvrté, ale v tomto státě vyhrál vůbec poprvé.

    Při své první kandidatuře v roce 1988 tehdy mladý senátor za stát Delaware odstoupil ještě před primárkami kvůli obvinění z plagiátorství. Podobný scénář nastal o 20 let později, kdy nedokázal udržet tempo s Barackem Obamou a Hillary Clintonovou.

    V roce 2020 skončil v New Hampshire pátý, už předtím si připsal čtvrté místo v Iowě, a tak už řada komentátorů očekávala další krach jeho kampaně. Zachránilo ho až následné jasné vítězství v Jižní Karolíně.

    Tentokrát v New Hampshire jasně vítězí. Paradox spočívá v tom, že kvůli sporům o pořadí, v jakém státy v demokratických primárkách hlasují, se do klání ani nepřihlásil a ve státě oficiálně nevedl kampaň. Většina voličů ho ale na volební lístek dopsala. Bez oficiální kandidatury v New Hampshire podle BBC žádný demokrat nezvítězil od roku 1968.

    Foto: X.com/Joe Biden

    Joe Biden během kampaně zdůrazňuje například pokračující růst americké ekonomiky během jeho vlády.

  • Republikáni se obávají, že voliči nejsou z Trumpa tak nadšení

    Američané nejsou z možného opakování duelu Biden–Trump nadšení, což by se mohlo podepsat na nižší volební účasti. Někteří republikánští senátoři se podle serveru The Hill obávají, že slabší mobilizace republikánských voličů, která se ukázala před týdnem v Iowě, by v listopadových volbách mohla poškodit republikány kandidující do Senátu, Sněmovny reprezentantů nebo do zákonodárných sborů jednotlivých států.

    Podle senátora Thoma Tillise jsou sice voliči už Trumpem unavení, ale to stejné se týká i Bidena. „Modely účasti musí být seřízeny na obou stranách spektra,“ řekl republikán americkému serveru. Jiný zákonodárce, který si přál zůstat v anonymitě, dal najevo obavy, že Trump utrácí „spoustu peněz“ za své soudní spory.

    Senátoři oslovení serverem tak doufají, že únava z Bidena vyváží případné Trumpovy ztráty. Zároveň se ale domnívají, že demokratičtí voliči budou dostatečně motivovaní k účasti už jen Trumpovou kandidaturou. Úřadující prezident by navíc mohl mít i víc peněz na kampaň.

  • Tým Haleyové: Není to jasná podpora pro exprezidenta žádajícího korunovaci

    Trumpův výrazně kritický projev vůči soupeřce byl „zlostný“, domnívá se štáb Nikki Haleyové.

    „V prezidentském klání teď hlasovaly dva státy a Donald Trump získal stěží polovinu hlasů – to není úplně jasná podpora pro bývalého prezidenta požadujícího korunovaci,“ napsala podle stanice Fox News v prohlášení šéfka komunikace štábu Nikki Haleyové Nachama Soloveichiková.

    „Jeho zlostné řečnění bylo plné stížností a nenabídlo Američanům žádnou jeho vizi budoucnosti naší země,“ dodala.

    Trump podle dosavadních výsledků získal více než 50 procent hlasů během volebních shromáždění v Iowě minulý týden i při úterních primárkách v New Hampshire.

  • Bidenovy vyhlídky pro listopadové volby zatím nejsou dobré

    Za oceánem se pravděpodobně schyluje k odvetě mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem. Kdo by z listopadového opakování souboje z roku 2020 vyšel jako vítěz, se zatím samozřejmě nedá jednoznačně říct. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší Trumpova velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová se však snaží získat voliče sliby, že ona má větší šanci dostat Bidena z Bílého domu.

    V tomto směru se jí nyní opravdu vede o něco lépe. Například průzkum zpracovaný pro deník The Wall Street Journal jí na konci minulého roku v tomto potenciálním střetu dokonce přisoudil výhru o celých 17 procentních bodů. Mírný náskok – ale v rámci statistické chyby – si na Bidena v posledních měsících udržuje i Trump.

  • Biden i Trump si udržují výrazný náskok

    Průběžné výsledky primárek potvrzují předchozí projekce amerických stanic.

    Podle údajů CNN u republikánů po sečtení asi 59 procent hlasů vede Donald Trump se ziskem 54,5 procenta, Nikki Haleyová zaostává se 43,5 procenta.

    V demokratických primárkách je sečtena necelá třetina. Joe Biden zatím obdržel 67,5 procenta, kongresman Dean Phillips 19,5 procenta a spisovatelka Marianne Williamsonová 3,6 procenta.

  • Trump v Bílém domě?

    I v New Hampshire vítězí Donald Trump, čímž se definitivně stává jasným favoritem na zisk republikánské nominace do listopadových prezidentských voleb. Zvyšují se tím i jeho šance na návrat do Bílého domu. Z této představy se ovšem většině evropských lídrů ježí vlasy. Co Evropu může potkat?

  • Trump varoval Haleyovou před vyšetřováním

    Donald Trump v povolebním projevu naznačil, že Nikki Haleyová může v případě vítězství čelit nespecifikovanému vyšetřování.

    „Jen malá poznámka pro Nikki, nevyhraje, ale pokud by vyhrála, ti lidé by ji začali během 15 minut vyšetřovat. Mohl bych vám říct pět důvodů proč, ne velkých důvodů, drobných věcí, o kterých (Haleyová) nechce mluvit, ale čelila by vyšetřování do několika minut,“ prohlásil Trump.

    „To stejné by potkalo Rona (DeSantise), ale ten se rozhodl odstoupit,“ dodal Trump. On sám je jediným úřadujícím nebo bývalým prezidentem Spojených států, který byl obžalovaný z trestných činů (více zde). Veškerá obvinění odmítá a označuje je za politické pronásledování.

    Exprezident v projevu rovněž k pobavení svých příznivců zesměšňoval oblečení své soupeřky. „Když jsem ji viděl přicházet v těch hezkých šatech, které asi nebyly tak hezké, říkal jsem si, co to dělá, my jsme vyhráli,“ reagoval na prohlášení Haleyové, že hodlá pokračovat v kampani.

  • Kalendář dalších primárek

    DatumStátDemokratéRepublikáni
    3. únorJižní Karolínaprimárkyx
    6. únorNevadaprimárkyprimárky
    8. únorNevada, Americké Panenské ostrovyxvolební shromáždění
    24. únorJižní Karolínaxprimárky
    27. únorMichiganprimárkyprimárky
    2. březenIdaho, Michigan, Missourixvolební shromáždění
    1.–3. březenWashington, D.C.xprimárky
    4. březenSeverní Dakotaxvolební shromáždění
    5. březen (Superúterý)17 států a teritoriírůznérůzné
  • Americký politolog: Haleyová se pokusí dostat do dalšího kola primárek

    Donald Trump vyhrál primárky v New Hampshire a je o krok blíže k získání republikánské nominace, která mu dá šanci na návrat do Bílého domu. Jeho tým slaví. Politolog Christopher Galdieri ze Saint Anselm College v New Hampshire ale poukazuje na to, že Trump má podle průběžných výsledků menší náskok na Nikki Haleyovou, než se čekalo.

    „Zaráží mě, jak těsný rozdíl mezi nimi je v porovnání s průzkumy, které jsme viděli v posledním týdnu. Průzkum za průzkumem ukazoval, že Trump vede o 15, 20, 25 a více procentních bodů. A právě teď, po sečtení asi čtvrtiny hlasů, se zdá, že tento rozdíl je jednociferný,“ uvedl pro Seznam Zprávy Galdieri.

    „New Hampshire je neobvyklý stát, protože v primárkách mohou hlasovat i nezávislí voliči, a Haleyová je důrazně oslovila. Tento výsledek pravděpodobně udrží její kampaň při životě o něco déle. Udělala chytrý tah, když své dnešní vystoupení využila k tomu, aby před celonárodním publikem, které se nejspíše teprve začíná na prezidentský souboj orientovat, zopakovala argumenty pro svou kandidaturu,“ dodal odborník.

    Podle Galdieriho je favoritem na vítězství v boji o nominaci i nadále Trump, Haleyová se však podle něj pokusí dostat do dalšího kola primárek.

  • Trump mluvil o úžasném vítězství a zesměšňoval Haleyovou

    Donald Trump v prvním povolebním vystoupení zesměšňoval svou poslední republikánskou soupeřku Nikki Haleyovou. Poukázal na to, že se snažila prezentovat jako vítězka už po třetím místě ve volebních shromážděních v Iowě minulý týden a i tentokrát prohrála. „Má za sebou velmi špatnou noc,“ prohlásil bývalý prezident.

    Trump v obklopení svých příznivců a někdejších prezidentských kandidátů mluvil o „velkém a úžasném vítězství“. Prý ho dosáhl navzdory tomu, že v republikánských primárkách hlasovala spousta demokratů. „Nechali je volit, protože chtějí, abych vypadal nejhůř, jak je to možné,“ prohlásil Trump v souladu se svou dřívější rétorikou.

    To ovšem není pravda, jak upozorňují například BBC nebo CNN. V New Hampshire je vysoký počet nezávislých voličů, kteří si mohou vybrat, zda budou hlasovat v republikánských, nebo demokratických primárkách. Registrovaným demokratům i republikánům ale stát umožňuje volit jen v primárkách své strany. Registraci pro tyto volby mohli voliči změnit naposledy v říjnu.

    Trump v projevu akcentoval také svá tradiční témata, kladl důraz zejména ne bezpečnost. Varoval, že po Spojených státech se pohybují „miliony a miliony a miliony nebezpečných lidí“. Mluvil o migrantech, drogových dealerech nebo lidech z léčeben.

  • Bidenův štáb prohlásil Trumpa za oficiálního republikánského kandidáta

    „Dnešní výsledky potvrzují, že si Donald Trump zajistil nominaci GOP (zkratka používaná pro Republikánskou stranu, pozn. red.) a hnutí MAGA (zkratka pro Trumpovy příznivce), které popírá výsledky voleb a je proti svobodě, dokončilo převzetí Republikánské strany,“ citovala stanice Fox News z prohlášení Julie Chavezové Rodriguezové, manažerky volebního štábu Joea Bidena a Kamaly Harrisové.

    „Trump nabízí Američanům stejnou extrémní agendu, která připravuje republikány o jedny volby za druhými: Slibuje podkopání americké demokracie, odměňovat bohaté na úkor střední třídy a celostátní zákaz interrupcí,“ dodala Chavezová Rodriguezová.

  • Je po všem, tvrdí Trumpův štáb

    „Klání je u konce! Právě jsem vyhrál primárky v New Hampshire, dosáhl jsem opakovaných drtivých vítězství,“ napsal Donald Trump podle BBC v čerstvém e-mailu podporovatelům, ve kterém je žádá o příspěvky na kampaň.

    Nikki Haleyová podle něj klame. „Haleyová řekla, že musí VYHRÁT v New Hampshire. NEVYHRÁLA!!!“ napsal exprezident v příspěvku na sociální síti Truth Social.

  • Může ještě Haleyová porazit Trumpa?

    Nikki Haleyová je zjevně přesvědčená, že ano. Alespoň tomu nasvědčují její veřejná prohlášení a její odhodlání pokračovat v kampani. New Hampshire je ale stát, kde byly podle průzkumů její šance na porážku Donalda Trumpa vůbec největší.

    Její cesta k republikánské nominaci proto teď zůstává složitá. Politolog Christopher Galdieri z New Hampshire v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil, že tamní podmínky byly pro Haleyovou jednodušší než v jiných státech. V New Hampshire je vyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných voličů a je tam menší podíl konzervativních evangelikálů, kteří ve velkém podporují Trumpa.

    „Znamená to však také, že pokud Haleyová nedokáže vyhrát zde, těžko si představit, kde jinde by v nadcházejícím programu primárek měla šanci uspět,“ prohlásil už před primárkami odborník ze Saint Anselm College.

    Štáb Nikki Haleyové teď podle informací CNN pozorně sleduje sčítání. Pokud politička prohraje o víc než deset procent, bude mít podle stanice potíže přesvědčit sponzory, že její kampaň má ještě vůbec nějakou šanci.

    Její situaci komplikuje i to, že až dosud se soustředila hlavně na Iowu a New Hampshire a v dalších státech nemá tak silnou pozici, podotýká BBC. Zvlášť porážka v domovské Jižní Karolíně, kde se budou konat následující důležité primárky, by pro ni byla ponižující.

    Foto: X.com/Nikki Haley

    Nikki Haleyová během kampaně v New Hampshire.

  • Proč nikdo nemluví o Nevadě?

    Pokud sledujete debaty o republikánských primárkách, jistě vám neunikly fráze o tom, že z New Hampshire se boj o stranickou nominaci přesune do Jižní Karolíny. Pravda je to jen částečná. Mezi těmito dvěma státy se totiž odehrají ještě volby v Nevadě. Ale těm se nevěnuje taková pozornost.

    Důvod je trochu matoucí. Nevadští republikáni totiž budou volit ve dvou odlišných volbách: 6. února je čekají primárky a 8. února volební shromáždění. A aby to bylo ještě složitější, Nikki Haleyová se ani v jednom z těchto klání neobjeví na stejném hlasovacím lístku jako Donald Trump.

    Vše se zamotalo v roce 2021, kdy nevadští zákonodárci v reakci na rozhodnutí federálních demokratů přijali zákon, který vyžaduje prezidentské primárky. Republikánská strana však tento zásah do způsobu nominace kandidátů odmítla a rozhodla, že bude pokračovat v konání volebních shromáždění a všem kandidátům, kteří se zúčastnili primárek, zakáže účast na volebním shromáždění, které bude fakticky rozdělovat delegáty.

    Haleyová se minulý rok spolu s dalšími kandidáty, kteří v průběhu nadcházejících měsíců z boje odstoupili, rozhodla registrovat do primárek. Donald Trump a někteří další se však rozhodli pro volební shromáždění.

    Zatímco Haleyová se tak bude moci pasovat do pozice vítězky nevadských primárek, Trump bude o dva dny později prohlášen za vítěze tzv. caucuses. A téměř jistě se pak rozjede debata o váze jednotlivých vítězství či volební účasti.

    Na tom, co se stane v Nevadě, tak v podstatě nebude záležet –⁠ veškerá pozornost se okamžitě přesune do Jižní Karolíny.

  • Haleyová gratuluje Trumpovi, ale nehodlá skončit

    Krátce po ohlášení Trumpova vítězství vystoupila s projevem jeho poslední vážná soupeřka Nikki Haleyová a pogratulovala mu k výhře. Odstoupit ale zatím nehodlá. „New Hampshire je první v zemi, ale ne poslední,“ prohlásila.

    Připomněla, že další na řadě jsou primárky v jejím domovském státě Jižní Karolíně. Navzdory sebevědomí, které dala v souvislosti s dalším kláním najevo, tam za Trumpem výrazně zaostává. Prohrou v New Hampshire, kde si v průzkumech vedla vůbec nejlépe, se tak její cesta k nominaci výrazně zužuje.

    V projevu se pustila do ostré kritiky prezidenta Joea Bidena. „Naše země je opravdu v nepořádku,“ prohlásila. „Otázka je, kdo to napraví,“ pokračovala a prohlásila, že republikáni v čele s Donaldem Trumpem prohráli takřka všechny volby.

    Sama sebe pasovala do role jediného republikána, který dokáže porazit Bidena. Toto tvrzení není zcela pravdivé, byť průzkumy z posledních týdnů ukazují, že si na úřadujícího prezidenta udržuje výraznější náskok než Trump.

  • Americké stanice označují Trumpa za vítěze

    Netrvalo to dlouho a americké stanice CNN, Fox News nebo ABC News označují Donalda Trumpa za vítěze republikánských primárek v New Hampshire.

Reklama

Hlavní zprávy