Hlavní obsah

Příměří mezi Izraelem a Hamásem bude zatím pokračovat

Foto: Getty Images

Snímek z demonstrace na podporu Palestiny v USA.

Reklama

Dočasné příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás bude z důvodu propouštění rukojmích pokračovat. Prodlouží se o jeden den.

Článek

Dočasné příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás bude zatím pokračovat, uvedla izraelská armáda krátce předtím, než mělo dnes ráno vypršet. Zdůvodnila to snahou zprostředkovatelů pokračovat v procesu propouštění rukojmích z Pásma Gazy. Hamás vyjádřil souhlas s prodloužením příměří o jeden den.

Klid zbraní začal platit v pátek a původně měl trvat čtyři dny. Podařilo se ho ale prodloužit o další dva, a příměří tak mělo vypršet dnes v 7:00 místního času (6:00 SEČ).

Téměř do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se ho stranám vyjednávajícím v Kataru podaří prodloužit. Hamás ještě hodinu před termínem uvedl, že Izrael odmítl jeho nabídku na prodloužení klidu zbraní výměnou za propuštění sedmi izraelských rukojmích a předání těl tří mrtvých.

Nakonec ale Izrael, který dal předtím najevo, že je připraven obnovit vojenské operace v Gaze, informoval o prodloužení příměří, a to jen pár minut před 7:00 místního času. Potvrdilo ho i katarské ministerstvo zahraničí, podle něhož by měla platit dosavadní dohoda, že za každých deset propuštěných izraelských rukojmích opustí izraelské věznice 30 Palestinců.

Příměří umožnilo, aby se do Gazy, kde jsou dvě třetiny z 2,3 milionu obyvatel vysídleny, dostalo výrazně větší množství humanitární pomoci. Z Gazy se zase mohlo vrátit přes 90 rukojmích, které palestinští ozbrojenci zajali při útoku na Izrael ze 7. října. Něco přes 140 jich tam ale podle izraelské armády stále zůstává.

Reklama

Doporučované