Hlavní obsah

„Přírodu si drancovat nenecháme!“ Tisíce Srbů zablokovaly silnice

Foto: Profimedia.cz

Blokáda v centru Bělehradu.

Reklama

Několik tisíc lidí protestovalo v Srbsku proti přijatým zákonům, které mohou mít za následek znečištění přírodních zdrojů.

Článek

V mnoha srbských městech vyšly v sobotu 4. prosince do ulic tisíce lidí na protest proti zákonům, které mají podle ekologů usnadnit zahraničním společnostem využívání lokálních přírodních zdrojů, píše agentura Reuters.

Jedná se o zákon o referendu, který má ztížit situaci protestujícím, a také zákon o vyvlastnění, který umožní státu snadnější získávání pozemků. Trnem v oku části veřejnosti je především angloaustralská společnost Rio Tinto, která plánuje zahájit na západě Srbska těžbu lithia.

V Bělehradu dav zablokoval provoz na několika hlavních tazích a také největší most přes řeku Sávu, která protéká středem města. Blokády proběhly také ve druhém největším srbském městě Novi Sad a v menších městech napříč celou zemí. Srbové se v souvislosti s přijatými zákony obávají především o svou přírodu a vodní zdroje. Dle agentury Reuters byly v Bělehradu k vidění rozličné transparenty s nápisy jako: „Zastavte investory, zachraňte přírodu“, „Srbskou přírodu nedáme“ či „Za zemi, vodu a vzduch“.

Společnost Rio Tinto již zahájila nákup pozemků v okolí západosrbského města Ložnica a plánuje do projektu, který je těsně před schválením, investovat 2,4 miliardy amerických dolarů. V souvislosti s možným znečištěním se společnost zavázala k dodržování všech evropských standardů a norem, avšak ekologové tvrdí, že těžba v plánovaném rozsahu povede k nenávratnému znečištění pitné vody v celé oblasti, píše dále agentura Reuters.

Srbský prezident Aleksandar Vučić zveřejnil v sobotu na svém Instagramu fotky z návštěvy vesnice Gornje Nedeljice, kde se pozemky pro těžbu nacházejí. Občanům také slíbil referendum, které proběhne po dokončení odborné studie, jež má objektivně posoudit rizika projektu. Kritici však obviňují vládu z toho, že ignoruje možný dopad na životní prostředí a umožňuje zahraničním společnostem nelegální nákup pozemků, píše britský deník The Guardian.

Reklama

Doporučované