Hlavní obsah

Pro Brazilce, který v Dublinu zneškodnil útočníka, se vybralo 350 tisíc eur

Foto: GoFundMe.com

Brazilec Caio Benicio, který žije v Irsku asi rok a rozváží jídlo.

Reklama

Brazilec Caio Benicio motocyklovou helmou zneškodnil útočníka, který ve čtvrtek u školy v centru irského Dublinu napadl ženu a děti. Na stránce GoFundMe se pro něj nyní vybralo více než 350 tisíc eur (tedy přes 8,5 milionu Kč).

Článek

Brazilec Caio Benicio jel na motorce centrem Dublinu, když si ve čtvrtek všiml, jak muž alžírské národnosti útočí na děti. V tu chvíli neváhal, sundal si helmu a útočníka „vší silou“ udeřil, čímž ho zneškodnil.

Pětiletá dívka utrpěla po útoku nožem vážná zranění a nadále zůstává v nemocnici. Další dvě děti, pětiletý chlapec a šestiletá dívka, utrpěly méně vážná zranění. V nemocnici skončila i asistentka pedagoga.

Pro Benicia, který pracuje pro Deliveroo a rozváží jídlo, byla založena řada internetových sbírek na webové stránce GoFundMe. Na jedné, s úsměvným názvem Buy Caio Benicio a Pint (Kupte Caiovi Beniciovi pivo – pozn. red.) se pro něj do nedělního podvečea vybralo něco málo přes 350 tisíc eur (v přepočtu přes 8,5 milionu Kč). Ocenil jej i irský premiér Leo Varadkar, který jeho a několik dalších označil za „skutečné irské hrdiny“.

Benicio, který má dvanáctiletého syna a devatenáctiletou dceru, řekl, že se za „hrdinu“ nepovažuje. „Jsem rodič. Sám mám dvě děti. Myslím, že každý rodič by udělal totéž. Je to něco, o čem nepřemýšlíte, prostě jednáte,“ řekl a dodal, že k nezaplacení byla reakce místních a telefonát jeho dětí. „Je hezké, že jsou na mě pyšné. To je velmi, velmi hezké,“ nechal se slyšet.

Brazilci při zneškodňování útočníka pomáhal kuchařský praktikant z Francie, který byl v Dublinu od října na stáži v místní restauraci. Sedmnáctiletému studentovi, který utrpěl drobná zranění ruky a obličeje, v pátek telefonicky poblahopřál francouzský prezident Emmanuel Macron, uvádí France 24.

Útok vyvolal nejhorší vlnu výtržností v irském hlavním městě za řadu let. Po incidentu, na němž se podíleli pravicové extrémisté, došlo k chaotickým scénám, při nichž došlo k zapálení aut, autobusů a tramvají, stejně jako k rabování a ničení obchodů. Garda, tamní policie, zadržela 34 lidí a její příslušníci dále procházejí 6000 hodin kamerových záznamů.

Benicio už byl v tu dobu doma, podíval se však na videa z nepokojů, při nichž na ulicích hořely vozy policie i hromadné dopravy a lidé ničili výlohy podniků. „Jsou tady protesty proti imigrantům a já jsem imigrant. Byl jsem tam, přímo tam, abych chránil Iry, rozumíte,“ reagoval v rozhovoru pro web RTÉ. „Jsme tady, abychom pracovali. Většina lidí je tady, aby tvrdě pracovala,“ dodal.

Pozn. red.: V původní verzi článku jsme chybně napsali, že vybraná částka je v librách. Kurzu libry odpovídal i přepočet na českou měnu. V Irsku se pochopitelně peníze vybíraly v eurech. Informace jsme opravili, za nepřesnost se velmi omlouváme.

Reklama

Doporučované