Hlavní obsah

Proč? Záběry brutálních policistů z Memphisu vyvolaly jen další otázky

Foto: Profimedia.cz

Screenshot z v pátek zveřejněných záběrů ze sedmého ledna, kdy došlo k nejnovějšímu ostře sledovanému případu policejní brutality v USA.

Reklama

Jasné je jen to, že se něco příšerně pokazilo, píše BBC v článku rozebírajícím několik nezodpovězených otázek, které za sebou nechala víc jak hodina záběrů ze zákroku policistů v Memphisu, po němž zemřel Tyre Nichols.

Článek

„Stalo se něco, co nedokážeme vysvětlit,“ okomentovala memphiská policejní šéfka Cerelyn Davisová zásah několika nyní už bývalých policistů proti řidiči auta, po němž 29letý muž za tři dny zemřel v nemocnici.

Řidič, Tyre Nichols i zasahující policisté byli černé pleti. Pětice policistů čelí obvinění z vraždy druhého stupně, napadení s přitěžujícími okolnostmi, únosu s přitěžujícími okolnostmi, nesprávného úředního postupu a zneužití postavení. Kromě toho byli také okamžitě propuštěni a zrušená už je i celá speciální jednotka „škorpionů“, ke které patřili.

Policisté Nicholse několik minut v kuse bili, což jasně ukázaly v pátek zveřejněné záběry. Ty ukazují de facto celý zásah i s děním po něm. Přesto po nich zůstává několik zásadních nezodpovězených otázek.

Proč policisté Nicholse vůbec zastavili?

Záběry začínají v momentě, kdy už policisté vystupují z auta a jdou do akce, takže z nich nelze poznat, co mohlo být důvodem zásahu. Policie podle BBC tvrdí, že záběry předchozího dění nemá k dispozici, ale nevysvětlila proč.

Samotní policisté původně uváděli, že Nicholsovo auto zastavili kvůli bezohledné jízdě. Davisová nicméně později médiím sdělila, že se jejímu oddělení pro nic takového nepodařilo najít důkazy.

Podle rodiny Nicholse byl muž zapálený fotograf a v osudný den byl venku fotit západ slunce.

Policisté Nicholse okamžitě vytáhli z auta, stáhli ho na zem a vyhrožovali násilím. Ze záběrů lze odposlouchat, že Nichols jim říká, že „nic neudělal“ a že „chtěl jen jet domů“.

Později je v záznamu také slyšet, že jeden policista říká dalšímu, který přišel jako posila, že Nichols strhnul volant a málem narazil do policejního auta. Další ze skupiny policistů pak říká, že Nichols asi „na něčem je“, což naznačuje, že si policisté mysleli, že řidič byl pod vlivem drog. Později také policisté říkají, že v jeho autě „nic nenašli“.

Proč byli tak agresivní?

Už od začátku byli policisté velmi rázní, složili ho na zem a křičeli na něj, že mu zlomí kosti nebo na něj použijí taser.

Nichols zpočátku neklade viditelný odpor. „Vždyť jsem na zemi,“ odpovídal na opakující se výzvu, ať si lehne. Poté, co na něj policisté použili pepřový sprej, Nichols začal utíkat. Nikdo z policistů ho předtím důkladně nezajistil, takže mohl rychle vstát.

Podle odborníka z Vysoké školy Johna Jaye kriminální spravedlnosti v New Yorku Grega Donaldsona byl zásah policistů od začátku do konce „nepochopitelný“. Donaldson řekl BBC, že kdyby byli policisté dobře vycvičení a následovali správné postupy, postupovali by jinak už při zastavení auta, nebyli tak rozrušení a osobu systematicky zajistili.

Proč násilí neskončilo zadržením?

Podle Donaldsona se zdá, že čím víc se odhalovala nekompetence policistů, tím víc rostl jejich vztek.

Když si jeden z policistů, očividně rovněž zasažený pepřovým sprejem, vyplachuje oči vodou, pronese, že by ho (Nicholse) měli „zkopat“, až ho chytí.

A přesně to také udělali. Další záběry ukazují, jak policisté mlátí Nicholse pěstí a obuškem i když se nebrání, načež do něj i kopou, když už leží na zemi.

„Tohle už se naprosto vymklo kontrole,“ okomentoval kritickou fázi incidentu Donaldson.

Proč trvalo tak dlouho, než ho ošetřili?

Další nezodpovězená otázka se váže k tomu, co se dělo po zmlácení Nicholse.

Policisté podle Donaldsona „nechali Nicholse válet se na zemi jako hromadu odpadků“. Když na místo dorazili zdravotníci, trvalo podle záběrů 16 minut než otevřeli kufříky a začali ho ošetřovat.

Po 20 minutách přijela sanitka, která Nicholse odvezla do nemocnice.

Co bylo příčinou smrti?

Nakonec BBC připomíná, že ačkoliv je zjevné, že policisté muže hrubě zmlátili, příčina jeho úmrtí zatím není známá. Zpráva z pitvy ještě nebyla zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Doporučované