Hlavní obsah

V Rusku explodovalo auto s prominentním spisovatelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zachar Prilepin.

Reklama

aktualizováno •

Ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin se stal terčem bombového útoku. Pod jeho automobilem explodovala nastražená nálož. Prilepin výbuch přežil se zraněním, jeho řidič zahynul.

Článek

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin utrpěl zranění při výbuchu bomby v autě Audi Q7. K incidentu došlo v sobotu ve městě Nižnij Novgorod, uvádí ruská agentura TASS.

Ruský server Novaja gazeta uvádí, že řidič auta při incidentu zemřel. Prilepin údajně utrpěl zranění nohou, uvádí server Ukrajinska pravda. Podle zdravotníků je v těžkém, ale ne kritickém stavu.

Podle prvních zjištění se Prilepin vracel z okupovaného Donbasu a zastavil se občerstvit právě v Nižnim Novgorodu. Poté, co pokračovali v jízdě, auto vybuchlo. Výbušnina se pravděpodobně nacházela na podvozku auta.

Ruské úřady zatím zadržely jednoho muže, který by mohl být do incidentu zapojený, uvádí s odkazem na TASS americká CNN. „Orgány činné v trestním řízení oznámily, že muž zadržený pro podezření z pokusu o atentát na Prilepina byl viděn poblíž obce Pioněrskij, kde došlo k výbuchu auta,“ uvedla agentura TASS.

Ruské úřady případ vyšetřují jako terorismus. Podezřelého jmenovaly jako Alexandra Permjakova a podle nich se přiznal k atentátu, při čemž jednal „na pokyn ukrajinských tajných služeb“. Ukrajinská SBU ruské obvinění odmítla komentovat.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku na Prilepina obvinila Západ a Ukrajinu bezprostředně poté, co se stal. „Pravda vyšla najevo: Washington a NATO podporovaly jinou teroristickou buňku - režim v Kyjevě,“ napsala na telegramu.

Přímou odpovědnost za atentát podle ní nesou Spojené státy a Británie, žádné důkazy pro toto tvrzení však nepředložila.

Kdysi levicový disident Prilepin se stal jedním z nejvýraznějších pravicových stoupenců ruského prezidenta Vladimira Putina a je podporovatelem ruské invaze na Ukrajinu, uvádí server RFE/RL. V současnosti je spolupředsedou parlamentní strany Spravedlivé Rusko, která má vytvářet zdání opozice.

Kromě Donbasu se v minulosti zapojil také do bojů v Čečensku. Populární je na sociální síti Telegram, kde jeho kanál sleduje přes 300 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované