Hlavní obsah

Proukrajinské jednotky tvrdí, že opět pronikly na ruské území

Foto: Telegram/legionoffreedom, Seznam Zprávy

Členové ruské partyzánské skupiny Legie Svoboda Rusku na snímku zveřejněném koncem května. Bílo-modro-bílý prapor je tradičním symbolem odpůrců Putinova režimu.

Reklama

Ruská dobrovolnická skupina bojující na straně Ukrajiny tvrdí, že se blíží k pohraničnímu městu Šebekino, které se v noci stalo terčem ostřelování. Ruské úřady zprávy o postupu diverzních jednotek na území Ruska odmítají.

Článek

Ruský dobrovolnický sbor, který bojuje na straně Ukrajiny a hlásí se k řadě diverzních akcí na ruském území, pravděpodobně odstartoval další operaci.

Ve videu zveřejněném ve čtvrtek ráno ohlásil, že jsou jeho členové opět na ruských hranicích a blíží se k „předměstí Šebekina“, upozornil ruský exilový server Meduza.

Šéf Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov ve čtvrtek ráno oznámil, že pohraniční město Šebekino zažilo v noci intenzivní ostřelování. Z útoku, během kterého došlo k přímému zásahu obytné budovy a bylo zraněno osm lidí, obvinil ukrajinské jednotky.

Informace o tom, co přesně se na ruských hranicích odehrává, zůstávají kusé a je obtížné je nezávisle ověřit.

Podle ruského telegramového kanálu Baza ve čtvrtek ráno na hraniční přechod u Šebekina zaútočili za pomocí tanků sabotážní skupiny. Ruským pohraničním jednotkám se ovšem podařilo jejich útok odrazit, tvrdí ministerstvo obrany v Moskvě. Šéf Bělgorodské oblasti zprávy o tom, že se diverzní jednotky pokusily proniknout na ruské území, popřel.

Ruská média citovala operační velitelství Bělgorodské oblasti, podle kterého v Šebekinu došlo k ostřelování a v jeho blízkosti se ozývají „zvuky boje“. Zprávy o tom, že by ukrajinské jednotky vnikly do Ruska, ovšem popřelo.

Proniknout na ruské území se pravděpodobně v nejbližší době chystá i Legie Svobody Ruska, která taktéž bojuje na straně Ukrajiny, upozornil server Meduza s odkazem na prohlášení ozbrojené skupiny.

„My, Legie Svoboda Ruska, se v současné době nacházíme v blízkosti hranic naší vlasti. Velmi brzy se opět přesuneme na území Ruska, abychom přinesli svobodu, mír a klid. Grajvoron byl jen začátek,“ uvedla Legie Svobody Ruska s odkazem na události v ruském Grajvoronském okrese, kam v květnu vnikli ukrajinští sabotéři. Dodala, že se „chystá osvobodit celé Rusko – od Bělgorodu až po Vladivostok“.

Bělgorodská oblast, stejně jako další ruské regiony sousedící s Ukrajinou, od začátku války pravidelně informuje o útocích na svém území. Viní z nich ukrajinské jednotky, Kyjev ovšem odpovědnost odmítá.

Minulé pondělí se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád „sabotážní a průzkumné skupiny“ ukrajinské armády. K operaci za ruskými hranicemi se přihlásil Ruský dobrovolnický sbor. Jeho akci potvrdil i Kyjev (psali jsme zde), ale své přímé zapojení do jeho aktivit popřel. Moskva v minulosti ruské dobrovolníky označovala za přímou součást ukrajinské armády.

Reklama

Související témata:

Doporučované