Hlavní obsah

První stejnopohlavní pár se v Nepálu dočkal právního uznání

Foto: Shutterstock.com

Himálajský stát je druhým v Asii, v němž svazek stejnopohlavních osob dosáhl právního uznání. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nepál, jako druhá země v Asii, zaregistroval první manželství osob stejného pohlaví. Aktivisté to označili za vítězství práv LGBT komunity, píše BBC.

Článek

Úřady v okrese Lumjung na západě Nepálu ve středu formálně zaregistrovaly svazek 35leté transgender ženy Mayi Gurungové a 27letého Surendry Pandeyho. Stalo se tak pět měsíců poté, co Nejvyšší soud vydal předběžné nařízení umožňující stejnopohlavním párům registrovat své sňatky, uvádí BBC.

May Gurungová prohlásila, že jejich registrace je „velkým dnem“ nejen pro pár, ale pro všechny sexuální menšiny. „Boj za práva není snadný. My jsme to dokázali. A pro budoucí generace to bude snazší,“ řekla BBC. „Registrace nám otevřela dveře ke spoustě věcí.“

Pár je ve svazku téměř 10 let, v roce 2017 vstoupil do církevního sňatku při chrámovém obřadu. Letos díky novému nařízení mohl požádat o právní uznání svého svazku, doplňuje britský list.

Okresní soud v nepálském hlavním městě Káthmándú však 13. července odmítl jejich manželství navzdory nařízení Nejvyššího soudu zaregistrovat. Argumentoval tím, že nižší soudy nejsou povinny se tímto příkazem řídit, protože je určen pouze vládě. Ve středu 29. listopadu pak Hem Raj Kafle, vrchní úředník venkovské obce Dordi, pro agenturu Reuters uvedl, že „s ohledem na nařízení Nejvyššího soudu a pokyny příslušných vládních orgánů jsme páru vydali osvědčení o registraci manželství“.

Jediným dalším státem v Asii, který legalizoval svazky stejného pohlaví, je Tchajwan.

Reklama

Doporučované