Hlavní obsah

Putin měl navrhovat příměří. Odmítl se ale vzdát dobytých území, píše Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimír Putin.

Reklama

Agentura Reuters přináší svědectví anonymních ruských zdrojů, podle kterých Moskva navrhovala zastavení války na Ukrajině. Odmítla se ale vzdát dobytých území a USA nestály o jednání bez účasti napadené země.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal podle agentury Reuters na konci minulého roku do Washingtonu signály, že má zájem o zmrazení konfliktu na Ukrajině. Podle novinářů, kteří citují několik ruských kontaktů, to udělal jak veřejně, tak i přes prostředníky na Blízkém východě.

Reuters píše, že Putin usiloval o zastavení válečného konfliktu, i když nebyl ochoten se vzdát tehdy již dobytého ukrajinského území kontrolovaného Ruskem. Přesto to někteří vládní politici považovali jako nejlepší cestu k nějaké formě příměří.

„Kontakty s Američany vyzněly naprázdno,“ řekl pod podmínkou anonymity vysoce postavený ruský zdroj obeznámený s jednáními na přelomu let 2023 a 2024. Další ruský zdroj vypověděl, že Američané skrze prostředníky Moskvě sdělili, že o možném příměří nehodlají diskutovat bez přítomnosti Ukrajiny. Třetí zdroj uvedl, že Washington nechtěl na Kyjev vyvíjet nátlak.

Válka na Ukrajině

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se měl sejít na konci roku v Turecku s Putinovým poradcem pro zahraniční politiku Jurijem Ušakovem a domluvit se na dalších krocích. Sullivan měl říct Ušakovovi, že Washington je ochoten hovořit o dalších aspektech vztahů, ale nebude mluvit o příměří bez Ukrajiny, uvedl jeden z ruských zdrojů. Spojené státy ale odmítly toto tvrzení jakkoli komentovat.

„Američané nevěřili, že Putin je upřímný ohledně příměří. Ale on byl a je. A je připraven jednat o příměří. Ale stejně tak je Putin připraven bojovat dál tak dlouho, jak bude třeba. A Rusko může bojovat tak dlouho, jak bude třeba,“ cituje agentura své zdroje blízké Moskvě.

Bílý dům, americké ministerstvo zahraničí, Ústřední zpravodajská služba (CIA), ale i Kreml se k těmto informacím odmítly vyjádřit. Ale podle ruských zdrojů Moskva nevidí pointu v dalším vyjednávání se Spojenými státy a válečný konflikt bude tedy pokračovat nadále.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Doporučované