Hlavní obsah

Putin otevřel ruskou armádu cizincům. Přitom už za Rusko padli

Foto: Profimedia.cz

Zničený ruský tank (ilustrační obrázek).

Reklama

Ruský prezident podepsal průlomový dekret, který umožňuje cizincům sloužit v ruské armádě. Existují přitom důkazy, že za Rusko bojovali už dřív. Aktuálně po Kremlu žádá Zambie, aby vysvětlil, jak mohl ve válce padnout její občan.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal dekret o službě cizinců v ruské armádě. Nově tak mohou smlouvu o vstupu do armády Ruské federace uzavírat nejen Rusové, ale také příslušníci cizích států. Informovala o tom ruská stanice RBC.

Putin tím změnil předpisy o vojenské službě, které v Rusku platily od roku 1999. Rozhodnutí, které by se na první pohled mohlo jevit jako přelomové, ale ve skutečnosti nejspíš nepřináší nic, co by do této doby už v praxi neprobíhalo.

Existují zprávy o tom, že cizinci v ruské armádě působili ještě předtím, než Putin dekret podepsal. Koncem září na Ukrajině zemřel zambijský student, který si předtím, než se ocitl na frontě po boku Rusů, odpykával v moskevském vězení trest odnětí svobody.

Zambie v pondělí oficiálně požádala Rusko, aby vysvětlilo, jak její občan vůbec v ruské armádě skončil.

Třiadvacetiletý Lemekhani Nathan Nyirenda do Moskvy přijel studovat jaderné inženýrství. V dubnu roku 2020 byl ale usvědčen z držení drog a skončil za mřížemi. Ve věznici na předměstí Moskvy si měl odsedět devět a půl roku.

Představitelé jeho rodné země se ale před pár dny dozvěděli, že Nyirenda ve své cele už není. Místo toho, aby si odpykával trest, byl vyslán bojovat na Ukrajinu.

Na ukrajinském bojišti padl 22. září, píše zambijská stanice ZNBC. Jeho ostatky byly převezeny do ruského pohraničního města Rostov, odkud mají být následně repatriovány do Zambie.

Rusko opět útočí na ukrajinská města

Kyjev a další ukrajinská města zasáhly rakety. Výbuchy jsou hlášeny z vícero regionů. Ukrajinští představitelé v tom vidí ruskou reakci na projev prezidenta Zelenského na summitu lídrů nejsilnějších ekonomik G20.

Za jakých okolností byl Nyirenda z vězení propuštěn, zůstává nejasné. Už v minulosti ale Rusko nabízelo vězňům svobodu výměnou za zapojení do bojů na Ukrajině.

Zambijský ministr zahraničních věcí Stanley Kakubo Rusko vyzval, aby vysvětlilo, jak se odsouzený muž ocitl v ruské armádě. Země dosud k válce na Ukrajině, tak jako spousta dalších afrických států, zaujímala neutrální pozici. Zmínila pouze, že odsuzuje jakoukoliv podobu války.

„Vzhledem k tomuto velmi smutnému vývoji požádala zambijská vláda ruské orgány, aby urychleně poskytly informace o okolnostech, za kterých mohl být zambijský občan, který si v Moskvě odpykává trest odnětí svobody, naverbován k boji na Ukrajině a následně přijít o život,“ uvedl Kakubo.

Moskva ústy náměstka ruského ministra zahraniční Michaila Bogdanova slíbila, že úmrtí studenta vyšetří. Na Telegramu o tom informovala ruská státní tisková agentura TASS.

Putin začátkem listopadu podepsal dekret, který v případě vyhlášení další mobilizace umožňuje povolat zločince odsouzené za závažné trestné činy.

Ruské zákony to do té doby neumožňovaly, byť ve věznicích už verbovala nové bojovníky žoldnéřská skupina vagnerovců (více například zde), která se těší přímé podpoře Putina.

Ani podle nových pravidel není možné mobilizovat všechny vězně, povolávací rozkaz by neměli dostat např. lidé odsouzení za nelegální nakládání s radioaktivními materiály, vlastizradu, špionáž, ohrožení života úřední osoby, vojenskou vzpouru nebo třeba veřejné výzvy k extremistickým činům.

Reklama

Související témata:

Doporučované