Hlavní obsah

Putin poprvé od války na cestách. Účast na G20 provázejí otazníky

Foto: EPA-EFE/OL / SPUTNIK, Profimedia.cz

Prvním zahraničním hostitelem Vladimira Putina od začátku války na Ukrajině se stal prezident Tádžikistánu Emómalí-ji Rahmón.

Reklama

Kolem účasti ruského prezidenta na podzimním summitu zemí G20 panují otazníky. Kreml sice potvrdil, že do Indonésie přijede, ale podle italského premiéra Jakarta osobní účast Putina vylučuje. Ten mezitím vyrazil do střední Asie.

Článek

„Myslím, že bude lepší, když mu do očí řekneme, co si myslíme, pokud přijde.“ Slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové se týkají účasti Vladimira Putina na summitu největších ekonomik světa. Ten se bude konat v polovině listopadu na indonéském ostrově Bali.

Putin bude jen na videu, říká italský premiér

Západní země po indonéských pořadatelích chtěly, aby Putina kvůli ruské invazi na Ukrajinu nezvali. Některé země dokonce hrozily bojkotem, pokud Putin dorazí.

Jestli skutečně bude mít von der Leyenová příležitost vyřídit si účty s Putinem, ale není jasné. Kreml tvrdí, že pozvánku pro Putina dostal a že už účast potvrdil.

Ale podle italského premiéra Maria Draghiho se ruský prezident summitu na Bali osobně nezúčastní. „Putin nepřijede, možná bude nějaké vystoupení prostřednictvím video spojení, uvidíme,“ řekl v úterý po summitu zemí G7 v Bavorsku. Odvolal se přitom na indonéského prezidenta Joka Widoda, jenž podle něj „kategoricky vyloučil přítomnost Putina na summitu“.

O tom Řím nerozhoduje, vzkázal Kreml

Putinův poradce Jurij Ušakov už Draghimu vzkázal, že to není jeho věc. „No, o tom nerozhoduje Draghi. Pravděpodobně zapomněl, že už nepředsedá G20,“ řekl zahraničněpolitický poradce Kremlu. Itálie předsedala skupině loni, po ní převzala předsednictví Indonésie.

Ušakov dodal, že Kreml pozvání přijal. V úterý uvedl, že je „ještě hodně času“ na rozhodnutí, zda prezident poletí na schůzku plánovanou na 15. a 16. listopadu osobně, či nikoliv. Svou roli podle něj bude hrát i pandemická situace ve světě.

Do Indonésie se už začátkem července chystá na jednání ministrů zahraničních věcí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Indonéský prezident Widodo ani indonéské úřady zatím Putinovu účast nekomentovali. Ve středu je Widodo s první dámou na návštěvě Ukrajiny. Na programu je jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským i prohlídka válkou zničených budov. Zelenského Widodo na summit na Bali pozval také.

Ve čtvrtek má pak indonéský prezident v Moskvě jednat s Putinem.

O své cestě Widodo hovoří jako o „mírové misi“. „Válka musí skončit a musí se obnovit globální potravinové řetězce,“ řekl Widodo před svým odletem z Jakarty. Kromě výzvy k mírovému dialogu mezi Kyjevem a Moskvou je právě řešení potravinové krize Widodovým hlavním cílem. Ruská agrese proti Ukrajině totiž zastavila vývoz ukrajinské pšenice a narušila také trh s hnojivy.

Tématem moskevských rozhovorů bude zřejmě i listopadový summit G20.

Putinovy výpravy po světě

Pokud by Putin skutečně na Bali vyrazil, šlo by o jednu z jeho nemnoha letošních zahraničních cest. Ještě před rozpoutáním války proti Ukrajině se účastnil zahajovacího ceremoniálu zimních olympijských her v Číně.

Od té doby setrvával jen v Rusku. Na první zahraniční cestu od ruské vojenské agrese se vydal až tento týden do střední Asie.

V Tádžikistánu šéf Kremlu řekl, že se Rusko snaží budovat vztahy s afghánským Tálibánem. Rusko má v Tádžikistánu rozmístěných asi 7 tisíc vojáků a svou vojenskou základnu.

Z Dušanbe pokračoval Putin do turkmenistánské metropole Ašchabad, kde se zúčastní summitu zemí ležících kolem Kaspického moře, tedy i Ázerbájdžánu, Íránu a Kazachstánu.

Reklama

Doporučované