Hlavní obsah

Putin řekl, jak pojistil svou bezpečnost při návštěvě Mariupolu

Foto: Profimedia.cz

Podle ruských médií se prezident Vladimir Putin projel minulý týden okupovaným Mariupolem.

Reklama

Putinova návštěva okupovaného Mariupolu vyvolala pochybnosti kvůli bezpečnostním rizikům, která musel prezident podstoupit. To prý vnímal i on sám, a tak se v autě raději nepřipoutal. „Je lepší mít možnost rychle vystoupit,“ řekl.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Šlo tak o jeho první cestu na ukrajinská území, která Rusko na základě zinscenovaných referend na podzim nezákonně anektovalo.

Ruská státem kontrolovaná agentura RIA Novosti zveřejnila záběry, kde se v noci projíždí autem ulicemi a hovoří s lidmi. Záběry nicméně vyvolaly u řady novinářů pochybnosti. Putin by totiž podle nich takové bezpečnostní riziko nepodstoupil.

Nyní také přiznal, že ve vozidle ani neměl zapnutý pás, což zdůvodnil obavami o bezpečnost. „V takových podmínkách je lepší se nepřipoutat, je lepší mít možnost rychle vystoupit z auta,“ řekl Putin podle agentury TASS.

Nebezpečné mohlo podle novinářů být i setkání s lidmi, poukazují na to, že při Putinových cestách Moskvou jsou zpravidla vyklizeny celé ulice.

„Putinova ochranka by v žádném případě nedovolila tak blízké setkání s veřejností. Natož v Mariupolu,“ napsal před týdnem na twitter novinář periodika The Economist Oliver Carroll.

Do přístavního města Putin podle oficiálních prohlášení přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Putinovu cestu na okupovaná území kritizoval Kyjev.

Spekulace o dvojnících Vladimira Putina

Podle oficiální verze se ruský prezident Vladimir Putin v Mariupolu setkal s místními obyvateli, řada komentátorů ale videa považuje za zmanipulovaná.

Mariupolský starosta v exilu Vadym Bojčenko pro stanici BBC poznamenal, že Putin je „zločinec“, který se „vrátil na místo činu“. „Přijel se osobně podívat, co udělal. Přijel se podívat, za co bude potrestán,“ řekl.

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko dříve v rozhovoru s BBC uvedl, že novostavby, které si v Mariupolu Putin prohlédl, jsou jen malým ostrůvkem opravených domů v jinak zdevastovaném městě.

Podle zpravodajského portálu Meduza zavítal ruský prezident konkrétně do rezidenční oblasti Něvskyj. Tam podle zpráv ruských médií hovořil s místními obyvateli, kteří dostali nové byty místo svých starých zničených, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Doporučované