Hlavní obsah

Putin se snaží svést odpovědnost za útok u Moskvy na ostatní, řekl Zelenskyj

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

K útoku poblíž Moskvy, při němž zahynulo nejméně 133 lidí, se přihlásil Islámský stát. Ruský prezident v televizním vystoupení naznačoval, že se pravděpodobní útočníci snažili ze země utéct na Ukrajinu. To Kyjev odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že se snaží „na Kyjev přenést vinu“ za teroristický útok v moskevské koncertní síni, při němž zahynulo nejméně 133 lidí.

„To, co se včera stalo v Moskvě, je zřejmé: Putin a další šmejdi se jen snaží svalit vinu na někoho jiného,“ prohlásil Zelenskyj ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram poté, co Putin uvedl, že podezřelí prchali směrem na Ukrajinu. „Mají vždy stejné metody,“ dodal Zelenskyj.

„Ten ničema Putin… místo toho, aby se zabýval ruskými občany, oslovoval je… tak jeden den mlčel a celou dobu přemýšlel, jak to hodit na Ukrajinu,“ napsal na telegramu Zelenskyj.

Putin se na samotné Ukrajince podle Zelenského snaží svést vinu i za válku na Ukrajině. „Přišli na Ukrajinu, vypálili naše města a snaží se z toho obvinit Ukrajinu,“ řekl ukrajinský prezident.

Nejméně 133 lidí zemřelo po střelbě několika útočníků a následné explozi a požáru v koncertní síni Crocus City Hall ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy, informoval ruský vyšetřovací výbor. Další víc než stovka lidí byla hospitalizována a počet obětí tak zřejmě bude ještě stoupat. Seznam Zprávy o útoku informovaly zde.

K útoku v Moskvě se přihlásila skupina Islámský stát (IS). Byl to nejsmrtonosnější útok v Rusku za téměř dvacet let a nejsmrtonosnější v Evropě, k němuž se IS přihlásil.

Reklama

Doporučované