Hlavní obsah

Kyjev reaguje na Putinův rozkaz k zastavení palby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina zareagovala na výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina, který nařídil zastavit palbu na frontě v době pravoslavných Vánoc, tedy od 6. do 7. ledna. Opusťte okupovaná území, pak dostanete klid zbraní, vzkázala do Kremlu.

Článek

K vyhlášení příměří Putina předtím po telefonu vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (podrobněji o hovoru zde). Zastavení palby žádal i moskevský patriarcha Kirill, který jinak podporuje ruskou invazi na Ukrajinu.

Podle Kremlu bude klid zbraní platit po celé frontové linii od pátečního poledne moskevského času až do půlnoci ze soboty na neděli, píše ruská státní agentura TASS.

Je to poprvé od začátku ruské invaze loni v únoru, kdy některá ze stran vyhlásila příměří. Otázkou zůstává, jestli se ho podaří naplnit v praxi. Četná příměří vyhlašovaná v předchozích letech během konfliktu na Donbase byla zpravidla porušovaná.

„Vzhledem k výzvě Jeho svatosti patriarchy Kirilla jsem instruoval ministra obrany Ruské federace, aby vyhlásil příměří po celé linii kontaktu,“ píše se v prohlášení ruského prezidenta, které vydala tisková služba Kremlu.

Kam směřuje válka?

I po deseti měsících války na Ukrajině je mír v nedohlednu. Příměří teď totiž podle analytika Michala Smetany není pro nikoho výhodné. „Rusko stále okupuje podstatnou část ukrajinského území, navíc ekonomicky důležitého,“ říká.

Kreml zároveň vyzval Ukrajinu, aby se k příměří připojila a umožnila tak lidem účastnit se vánočních bohoslužeb, jak na Štědrý večer, tak na Den narození Krista.

Kyjev se v první reakci k Putinově kroku vyjádřil odmítavě. „Ruská federace musí opustit okupovaná teritoria - jedině pak dostane ‚dočasné příměří‘. Pokrytectví si nechte pro sebe,“ napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Zároveň zdůraznil, že Ukrajina neútočí na cizí území a nezabíjí civilisty jako Rusko, pouze bojuje se členy okupační armády na svém území.

Prezident Zelenskyj si podle agentury Ukrinform myslí, že ruské vedení neusiluje o mír. „Teď chtějí využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavili postup našich chlapů na Donbasu a dostali blíže k našim pozicím techniku, munici a mobilizované vojáky,“ uvedl ukrajinský prezident. „Co to přinese? Jen další nárůst počtu obětí,“ dodal. Kreml podle něj využívá přestávek v bojích, aby ve válce pokračoval s novou silou.

Vojenský konflikt podle Zelenského skončí ve chvíli, kdy ruští vojáci opustí ukrajinské území. Podle ukrajinské tiskové agentury se přitom obrátil na samotné Rusy. „K rychlejšímu ukončení války je zapotřebí něco úplně jiného. Je třeba, aby občané Ruska v sobě našli odvahu - i když alespoň na 36 hodin na Vánoce - osvobodit se od svého ostudného strachu z jednoho člověka v Kremlu,“ sdělil ukrajinský prezident.

Poslankyně ukrajinského parlamentu Kira Rudyková pak na sociální síti uvedla, že země se za posledních osm let naučila, co znamená ruská definice příměří. „Znamená to více úmrtí,“ napsala.

Proti příměří se vyjádřil také tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. „Co má společného smečka kremelských ďáblů s křesťanským svátkem? Kdo uvěří zmetkovi, který zabíjí děti, bombarduje porodnice, mučí vězně? Příměří? Jen lži a pokrytectví,“ uvedl na twitteru.

I přes odmítavé ukrajinské reakce ale státem kontrolovaná ruská agentura TASS informuje, že ministr obrany Sergej Šojgu splnil pokyn prezidenta Vladimira Putina a nařídil ruské armádě zastavit na Ukrajině palbu na 36 hodin v daném termínu.

Už před vyhlášením příměří ukrajinští představitelé v souvislosti s výzvou patriarchy Kirilla kritizovali ruské pokrytectví. Zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko poukázal na čtvrteční smrt rodiny, včetně dvanáctiletého chlapce, ve městě Beryslav v Chersonské oblasti v důsledku ruského ostřelování.

Ruské ministerstvo zahraničí ještě koncem loňského roku informovalo, že ze strany Ukrajiny neobdrželo žádnou žádost o zastavení palby a obvinilo Kyjev ze snahy konflikt eskalovat. Podle státní agentury RIA se později ve stejném duchu vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Reklama

Doporučované