Hlavní obsah

Raketový útok vyvolal požár na lodi u Jemenu. Střela letěla i na Izrael

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Loď během plavby vysílala zprávy „Syrská posádka na palubě“, zjevně ve snaze vyhnout se útoku Húthíů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Raketový útok vedený pravděpodobně ze strany jemenských povstalců ve čtvrtek způsobil požár na palubě nákladní lodi plující v Adenském zálivu. Izraelská protivzdušná obrana poblíž přístavu Ejlat na jihu země mezitím zneškodnila balistickou střelu, kterou zřejmě rovněž vyslali tito propalestinští bojovníci z Jemenu. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na britské námořní agentury a izraelskou armádu.

K incidentům došlo v době, kdy Íránem podporovaní šíitští povstalci Húthíové, kteří ovládají velkou část západního Jemenu, stupňují své útoky proti lodní dopravě na klíčové obchodní trase v oblasti Rudého moře. Povstalci tvrdí, že tak činí na podporu Palestinců ve válce Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy. K dnešním útokům se bezprostředně nepřihlásili, obvykle však vydají prohlášení během několika hodin.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Britská vojenská služba UKMTO bez bližších podrobností uvedla, že na nejmenovanou loď 70 námořních mil (125 kilometrů) od jemenského přístavu Aden byly odpáleny dvě rakety, které způsobily požár na palubě.

Britská služba pro námořní bezpečnost Ambrey plavidlo identifikovala jako britskou nákladní loď plující pod vlajkou souostroví Palau. Podle dat pro sledování lodí, která analyzovala agentura AP, jde o loď Islander, která mířila z Thajska do Egypta a během plavby vysílala zprávy „Syrská posádka na palubě“, zjevně ve snaze vyhnout se útoku Húthíů.

Mezitím se ve čtvrtek ráno rozezněly poplašné sirény v jihoizraelském přístavním městě Ejlat a na sociálních sítích se začala šířit videa toho, co vypadalo jako zásah rakety vysoko na obloze. Izraelská armáda později potvrdila, že šlo o úspěšný zásah systému protivzdušné obrany Arrow, neupřesnila však, o jakou střelu šlo ani odkud přiletěla. Systém Arrow je nicméně určen k ničení balistických střel dlouhého doletu, a to i v kosmickém prostoru.

Systém Arrow

Izraelské nebe chrání propracovaný systém protivzdušné obrany. V posledních dnech se ukazuje jako zásadní i systém Arrow, který dokáže zneškodnit rakety dlouhého doletu, a to i v kosmickém prostoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované