Hlavní obsah

Řecko muselo kvůli požáru přemístit i stíhačky F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Stíhačky americké výroby F-16.

Reklama

Požáry stále sužují Řecko. Způsobily dokonce exploze v muničním skladu řeckého letectva, které muselo přesunout letouny F-16. Podle hasičů se ale situace postupně stabilizuje.

Článek

Žár z lesních požárů vyvolal silné exploze v muničním skladu řeckého letectva. To proto muselo ve čtvrtek evakuovat stíhačky F-16 ze své základny. Tlakové vlny byly cítit na kilometry daleko a 133 obyvatel nedaleké obce Nea Anchialos v Thesálii severně od Atén muselo uprchnout po moři, informuje britská BBC.

Na pobřežní základně sídlí 111. bojové křídlo řeckého taktického letectva. Střely s plochou dráhou letu typu vzduch-země pro stíhačky F-16 i výbušniny jsou ve skladu vzdáleném 6 kilometrů severně od přistávací dráhy a letadel.

Když požár ve čtvrtek večer dosáhl na západní okraj základny, policie zřídila bezpečnostní perimetr. Poté oblastí otřáslo několik silných explozí, včetně dramatického výbuchu, který byl slyšet v 19:18 (16:18 SEČ).

Řecký deník Kathimerini uvedl, že muniční sklad byl přeplněný, a tak nefungovaly protipožární systémy. Hasiči ale později požár uhasili.

Tlaková vlna rozbila v Nea Anchialos okna. Plameny v obci zase zničily velké vinařské družstvo. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Lidé se totiž včas evakuovali – varovaly je kostelní zvony.

Základnu 111. bojového křídla později prohlásili za bezpečnou. Podle úřadů ale situace zůstává kritická. Je možné, že se kvůli explozi střely a munice rozptýlily na velké vzdálenosti a zůstaly aktivní.

Podle mluvčího hasičů Ioannise Artopoiosa byl personál letecké základny na tento druh mimořádné události vyškolen. „Proto byli schopni základnu tak rychle evakuovat a s letadly odletět na blízká letiště,“ dodal.

Požáry nadále zuří ve středním Řecku a na ostrovech Rhodos, Korfu a Evia. Už si vyžádaly tři mrtvé a 74 zraněných. Celkově se ale situace zlepšuje, vyplývá z pátečního prohlášení řeckých hasičů.

„Po patnácti dnech extrémních povětrnostních jevů a desetidenním období s více než 600 požáry je dnešek prvním dnem, kdy nejsme v kritickém stavu pohotovosti,“ řekl Vassilis Kikilias, ministr pro klimatickou krizi a civilní ochranu.

Teploty v celém Řecku mírně klesly, ale fouká silný nárazový vítr. I když mnoho požárů oslabilo, hasiči se obávají, že vítr by mohl plameny roznést a vyvolat další ohniska. Půda je v mnoha postižených oblastech stále horká a doutná. Kikilias uvedl, že vláda udělá „vše, co je nezbytné“, aby postiženým oblastem ulevila.

Podle Světové meteorologické organizace i evropské služby pro změnu klimatu Copernicus (C3S) se tento měsíc stane nejteplejším měsícem v historii. Ve čtvrtek generální tajemník OSN António Guterres varoval, že skončila éra globálního oteplování a nastala éra globálního varu (více zde).

„Extrémní počasí, které v červenci postihlo miliony lidí, je bohužel krutou realitou klimatických změn a předzvěstí budoucnosti,“ zdůrazňuje generální tajemník Světové meteorologické organizace, profesor Petteri Taalas.

Reklama

Doporučované