Hlavní obsah

„Éra globálního varu. Už prostě není čas,“ burcují vědci po nejteplejším měsíci v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Juan Garcia Hinojosa, Shutterstock.com

Mimořádné horko ve Španělsku podporuje vznik lesních požárů. Na snímku hoří ve strmé a skalnaté oblasti v údolí řeky Tagus, Toledo, Španělsko – foceno 10. července 2023.

Reklama

Úmorná vedra, lesní požáry i záplavy. Počasí v letošním červenci překonalo řadu rekordů a podle vědců se nyní zdá, že půjde o nejteplejší měsíc v historii měření. Průměrná teplota přitom naráží na nebezpečnou hranici.

Článek

Letošní červenec se nejspíše stane nejteplejším měsícem v historii a překoná hranici, kterou vědci považují za zásadní. Průměrná naměřená teplota by totiž měla být asi o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou, vyplývá z analýzy Lipské univerzity v Německu.

„Éra globálního oteplování skončila, nyní přichází éra globálního varu. Změna klimatu je tady. Je děsivá. A to je teprve začátek,“ řekl ke zprávě o oteplování generální tajemník OSN António Guterres.

K omezení růstu globální teploty a zabránění nejhorším dopadům změny klimatu jsou podle něj nutná „dramatická a okamžitá“ opatření. Taktéž šéf Světové meteorologické organizace Petteri Taalas poznamenal, že „opatření v oblasti klimatu nejsou luxusem, ale nutností“, protože teploty rychle stoupají.

Vědci již několik měsíců varují, že rok 2023 by mohla provázet rekordní vedra v důsledku změny klimatu způsobené lidskou činností, především spalováním fosilních paliv. Vedro také zhoršuje přirozený meteorologický jev známý jako El Niňo, který se vyznačuje oteplováním oceánů.

„Již nyní můžeme s naprostou jistotou říci, že se bude jednat o nejteplejší měsíc. Možná bychom se museli vrátit o tisíce, ne-li desetitisíce let zpět, abychom na naší planetě našli podobně teplé podmínky,“ poznamenal klimatolog Karsten Haustein, který se na analýze podílel. Takové vedro nebylo na Zemi podle méně přesných klimatických záznamů už asi 120 tisíc let, napsala stanice BBC.

„Nemusíme čekat na konec měsíce, abychom to věděli. Pokud v příštích dnech nepřijde malá doba ledová, červenec 2023 překoná rekordy ve všech oblastech,“ dodal tajemník OSN.

S extrémním počasím se potýkal během července celý svět. Úmorná a dlouhá vedra letos v létě zasáhla Asii, Severní Ameriku i Evropu. V důsledku vysokých teplot zachvátily ničivé požáry například Itálii, Kanadu nebo Řecko, kde si vyžádaly evakuaci tisíců lidí.

Na straně druhé některé regiony v Asii i Spojených státech zasáhly rozsáhlé povodně způsobené přívalovými dešti. Teploty se navíc rychle zvyšují i v oceánech po celém světě a v ohrožení jsou podle vědců i oceánské proudy, které zásadně ovlivňují globální počasí.

„Pro rozsáhlé části Severní Ameriky, Asie, Afriky a Evropy je to kruté léto. Pro celou planetu je to katastrofa. A pro vědce je to jednoznačné – na vině je člověk,“ poznamenal k extrémnímu počasí Guterres.

Podívejte se na snímky z tragických požárů na řeckém ostrově Rhodos

+20

Oteplení planety o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím je přitom považováno za jakousi symbolickou úroveň. Při jejím překročení by se vlny veder a záplav, sucho, zemědělská neúroda a vymírání druhů staly pro lidstvo velice obtížně zvladatelné.

K udržení oteplení pod touto úrovní se navíc přihlásily takřka všechny státy světa v Pařížské klimatické dohodě z roku 2015.

Guterres tak vyzval politiky, aby urychleně jednali. „Vzduch je nedýchatelný, horko je nesnesitelné a míra zisků z fosilních paliv a nečinnost v oblasti klimatu jsou nepřijatelné. Lídři musí vést. Už žádné váhání, žádné výmluvy, žádné čekání na to, až se ostatní pohnou jako první. Na to už prostě není čas.“

Červenec přitom není prvním rekordním měsícem. Už červen označila agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus za celosvětově nejteplejší v historii měření.

Odborník o teplotních rekordech

V Česku se léto zatím teplotně nese spíše v mírném duchu, ze světa ale průběžně přicházejí zprávy o nových teplotních rekordech. Vědci v týdnu dokonce ohlásili globálně nejteplejší dny v historii měření. Zároveň přibývají náznaky, že se přijaté závazky pro boj s klimatickou změnou nedaří plnit. Jaká budoucnost se před námi rýsuje?

K rekordu minulý měsíc přispělo mimo jiné přehřátí oceánů vlivem klimatických změn i návratu přirozeného meteorologického jevu známého jako El Niňo. Planeta se nyní nachází v jeho počáteční fázi, dopady jevu podle předpovědí vyvrcholí později v tomto nebo dalším roce.

I když zatím není jisté, co přinese zbytek léta, od dubna padá po celém světě jeden teplotní rekord za druhým, od Číny přes Španělsko až po Atlantský oceán. Léto roku 2023 se tak kvůli bezprecedentním teplotám v moři i na souši postupně rýsuje jako jedno z nejneobvyklejších v historii lidstva, popsala agentura AFP.

Reklama

Doporučované