Hlavní obsah

Zhroucení oceánských proudů je blíž, než jsme si mysleli, varovali vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ferdi Bel, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Podle nové studie je zhroucení oceánských proudů mnohem blíže, než se očekávalo. Jde ale o systém, který zásadně ovlivňuje globální počasí. Odhadem vědců by ke „katastrofě“ mohlo dojít během desetiletí nebo dvou.

Článek

Vědci varují, že životně důležitý systém oceánských proudů by se mohl během několika desetiletí zhroutit, pokud se planeta bude nadále ohřívat. Šlo by o událost, která by katastrofálně ovlivnila globální počasí a zasáhla každého člověka na planetě, píše americká CNN.

Nová studie zveřejněná v úterý v časopise Nature Communications zjistila, že Atlantická meridionální cirkulace (AMOC), by se mohla „zhroutit“ kolem poloviny století. Nicméně podle nejčernějšího scénáře by k tomu mohlo dojít dokonce už v roce 2025. „Dotklo by se to každého člověka na planetě. Jde o velký a důležitý problém,“ říká Peter de Menocal, prezident oceánografické instituce Woods Hole.

Atlantická meridionální cirkulace je složitá spleť proudů, která funguje jako obří globální „dopravní“ pás. Přenáší teplou vodu z tropů směrem k severnímu Atlantiku, kde se voda ochlazuje, stává se slanější a klesá hluboko do oceánu, než se rozšíří na jih.

Hraje klíčovou roli v klimatickém systému, jelikož pomáhá regulovat vzorce globálního počasí. Jeho zhroucení by mělo obrovské důsledky jako mnohem extrémnější zimy, zvýšení hladiny moří nebo posun monzunu v tropech.

Vědci už léta varují před jeho nestabilitou. Jak se klimatická krize zrychluje, tak hrozí narušení rovnováhy teploty i slanosti oceánů, na nichž závisí fungování těchto proudů. Tání ledovců způsobuje, že do oceánu putuje více sladké vody, čímž se snižuje její hustota. Když je voda příliš sladká, příliš teplá nebo obojí, proudy se zastaví.

V historii se takový jev již udál. Před více než 12 tisíci lety rychlé tání ledovců způsobilo „vypnutí“ AMOC, což vedlo k obrovským teplotním výkyvům severní polokoule o 10 až 15 stupňů Celsia během 10 let.

Zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu z roku 2019 předpovídala, že AMOC během tohoto století oslabí, ale že jeho úplný kolaps před rokem 2100 je nepravděpodobný.

Nová studie ale dospěla k jinému závěru. AMOC je nepřetržitě monitorován teprve od roku 2004. Z toho důvodu se autoři studie zaměřili na mnohem větší soubor dat, jež ukázal, jak se proudy chovaly v období bez změny klimatu způsobené člověkem.

„Potřebovali jsme se vrátit v čase,“ vysvětluje Peter Ditlevsen, profesor klimatické fyziky na Kodaňské univerzitě a jeden z autorů studie. Vědci analyzovali povrchové teploty moře v severním Atlantiku v oblasti jižně od Grónska po dobu 150 let mezi roky 1870 a 2020.

„Tato část oceánu je ohřívána vodou z tropů díky AMOC. Pokud se ochladí, je to proto, že AMOC slábne,“ říká Ditlevsen. Autoři poté odečetli dopady globálního oteplování na teplotu vody, aby pochopili, jak se proudy mění.

Našli včasné varovné signály kritických změn v AMOC, což je vedlo k předpovědi, že by se proudy mohly zastavit nebo zhroutit již v roce 2025 a nejpozději v roce 2095. „Nejpravděpodobnější bod kolapsu je někde mezi 2039 a 2070,“ varuje Ditlevsen.

Americká CNN oslovila i vědce, kteří se této studie nezapojili. Podle nich je přesný bod zvratu nepřesný. Měření proudů zatím sice ukázala malý trend. Ale shodli se, že tyto výsledky jsou alarmující. Poskytují nové důkazy, že zhroucení oceánských proudů by mohlo nastat dříve, než se dosud předpokládalo.

„Stále přesně nevíme, kdy nastane bod zlomu zhroucení AMOC. Avšak nová studie podporuje tvrzení a přináší důkazy, že je mnohem blíž, než jsme si před několika lety mysleli,“ říká Stefan Rahmstorf, profesor fyziky oceánů na univerzitě v Postupimi v Německu, který se na studii nepodílel. Podle něj nemůžeme vyloučit, že překročíme bod zlomu již v příštím desetiletí nebo dvou.

Doplnění: Do článku jsme doplnili jméno vědeckého časopisu a český překlad AMOC.

Reklama

Související témata:
Atlantická cirkulace (AMOC)

Doporučované