Hlavní obsah

Ropná velmoc si před summitem dělá zelené PR. Falešné účty i změny na Wiki

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní klimatickou konferenci COP28 hostí Spojené arabské emiráty. Nejenže kritiky znepokojuje fakt, že země je ropný magnát, ale navíc ještě uměle vytváří o svém environmentálním dopadu falešné PR na internetu.

Článek

Na konci letošního roku proběhne nejvýznamnější světová konference COP28 o otázkách klimatu. Tentokrát ji ale pořádá země vyvážející ropu a v jejím čele stane generální ředitel ropné společnosti. Spojené arabské emiráty tím přitáhly pozornost veřejnosti, na kterou se snaží cílit masivní pozitivní reklamou, píše americká CNN.

Země zahájila rozsáhlou PR kampaň, aby před klimatickým summitem OSN COP28, který se koncem roku uskuteční v Dubaji, vypadala na internetu „zeleněji“. Kvůli tomu ale Emiráty schytaly ostrou kritiku ze strany klimatických organizací a i některých politiků.

Centrum pro klimatické zpravodajství a deník The Guardian zjistily, že členové týmu COP28 upravovali stránky na Wikipedii o šéfovi konference a na sociálních sítích (především na twitteru) se objevila armáda falešných účtů propagujících klimatické výsledky Spojených arabských emirátů.

Spojené arabské emiráty trvají na tom, že jsou pro pořádání velké akce „ideální“. Nicméně někteří klimatologové se obávají, že tyto kampaně ukazují na nedostatek skutečných ambicí na tomto klíčovém summitu něco změnit.

„Vyvolává to spoustu znepokojivých otázek o tom, jak moc se tyto druhy ovlivňování budou stupňovat a stávat se sofistikovanějšími a komplexnějšími, jak se blížíme k termínu summitu,“ řekla Jennie Kingová, vedoucí výzkumu a politiky v oblasti klimatu v Institutu pro strategický dialog (ISD).

Nutno podotknout, že i předchozí summity COP se zmítaly v kontroverzích. Většina z nich skončila dohodami, které byly v nejlepším případě označeny za nedostatečné. Konference v roce 2018 se konala v Katovicích, městě ve středu polské uhelné oblasti. Spojené království, které hostilo summit v roce 2021 v Glasgow, je taktéž významným producentem ropy, ale i plynu.

Spojené arabské emiráty však vynikají způsobem, jakým se rozhodly summit propojit se svým ropným byznysem. V lednu ke zděšení mnoha klimatických skupin oznámily, že předsedou summitu bude Sultan Al Džaber.

Al Džaber je vyslancem Emirátů pro klima a zakladatelem společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji energie. Z druhé strany je ale také generálním ředitelem státní ropné společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Tým COP28 sdělil CNN, že Al Džaber „se soustředí na to, aby se uskutečnila transformační konference, která sjednotí svět kolem konkrétních opatření v oblasti klimatu“. Podle kritiků je však jasným střetem zájmů, že klimatické konferenci předsedá šéf obrovské fosilní společnosti.

A nejsou to jen klimatické organizace, kdo má námitky. V květnu ho více než 100 členů amerického Kongresu a Evropského parlamentu vyzvalo, aby odstoupil. Al Džaberovy následné reakce jejich obavy příliš neuklidnily. V květnu vyzval k postupnému odstranění pouze emisí z fosilních paliv a nikoliv paliv samotných. Zdá se, že nechává otevřené dveře pro další využívání ropy, uhlí a zemního plynu, přičemž se spoléhá na technologie, které se vypořádají se znečištěním, jež ohřívá planetu.

Kromě kritiky však Al Džaber získal i několik vysoce postavených zastánců. Americký vyslanec pro klima John Kerry řekl agentuře Associated Press, že je skvělou volbou, a poukázal na jeho závazek k rozšíření obnovitelných zdrojů energie. Šéf EU pro klima Frans Timmermans zmínil médiím, že má v Al Džabera důvěru. Vyzdvihl jeho výsledky jako někoho, kdo začal s politikou udržitelnosti dávno před tím, než kdokoli jiný v ropném a plynárenském sektoru.

Reklama

Doporučované