Hlavní obsah

Rushdie v rozhovoru pro Guardian popsal moment útoku, při kterém přišel o oko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Markus Wissmann, Shutterstock.com

Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie.

Reklama

Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie, autor Satanských veršů, přišel při brutálním útoku v srpnu roku 2022 o oko. Nyní poskytl deníku The Guardian rozhovor, ve kterém napadení popisuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Salman Rushdie se připravoval na své vystoupení v Chautauqua Institution v New Yorku 12. srpna 2022, když na pódium vběhl muž a britsko-indického spisovatele pobodal. „Seděl jsem vpravo na pódiu, pak jsem z koutku svého pravého oka viděl muže v černém, jak ke mně běží z pravé strany publika. Měl černé oblečení, černou roušku a přibíhal přikrčený,“ popsal útok Rushdie v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Sám se přiznal, že si představoval svého vraha jako někoho, kdo vyběhne z davu na veřejném fóru právě takto. „Když jsem toho člověka spatřil, moje první myšlenka byla: Takže jsi to ty. Tady jsi.“ Útočník s nožem byla pro Rushdieho poslední věc, kterou kdy svým pravým okem spatřil.

Po útoku zůstal Rushdie v nemocnici šest týdnů. Ztratil zrak na jedno oko a cit v některých končetinách. „Jeden z chirurgů, kteří mi zachránili život, mi řekl: Nejdříve jsi měl opravdu smůlu a pak jsi měl opravdu štěstí. Štěstí, že ten člověk nevěděl, jak někoho nožem zabít.“

Útok se uskutečnil 33 let poté, co tehdejší vůdce Íránu, Ajatolláh Rúholláh Chomejní, vyhlásil na Rushdieho fatvu. Důvodem bylo vydání knihy Satanských veršů, které byly považovány za rouhání. Útočník Hadi Matar se k pokusu o vraždu nepřiznal. Od svého zatčení ihned po útoku je držen ve vazbě bez možnosti kauce.

Reklama

Související témata:

Doporučované