Hlavní obsah

Ruská tajná služba tvrdí, že zadržela podezřelé z útoku na Krymský most

Foto: Profimedia.cz

Záběry na Krymský most krátce po útoku.

Reklama

aktualizováno •

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev do odmítá.

Článek

„V současné době bylo v rámci trestního stíhání zadrženo pět ruských občanů a tři občané Ukrajiny a Arménie, kteří se zúčastnili přípravy zločinu,“ uvedla ruská tajná služba FSB.

Dodala, že společně s federální kriminální ústřednou služba zjistila, že útok na most zorganizovala rozvědka ukrajinského ministerstva obrany, její náčelník Kyrylo Budanov, její pracovníci a agenti.

„Veškerá činnost FSB a vyšetřovací ústředny je nesmysl. Jsou to falešné struktury, které slouží režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl zástupce tiskového oddělení ukrajinské rozvědky Andrij Jusov veřejnoprávní stanici Suspilne.

Na Kerčském mostě, který spojuje ruskou pevninu s protiprávně anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se v sobotu po výbuchu zřítila část vozovky a vzplály cisterny na železniční části stavby. Podle ruských úřadů explozi způsobila bomba v nákladním autě. Výbuch si podle ruských médií vyžádal čtyři oběti na životech.

Ruský prezident Vladimir Putin označil masivní ruské raketové údery na ukrajinská města v posledních dnech za odvetu za ukrajinské útoky, mezi které zařadil i „teroristický útok“ na Kerčském mostě.

V Rusku se radují z pomsty

Zpravodajové státních médií ruské útoky proti ukrajinským médiím z posledních dní chválili jako přiměřenou a dlouho očekávanou odpověď na úspěšnou ukrajinskou protiofenzivu a víkendový útok na most mezi Ruskem a okupovaným Krymem.

Výbušné zařízení bylo podle FSB zamaskováno v rolích polyetylenové fólie na 22 paletách o celkové váze 22 770 kilogramů. Tento náklad byl vypraven na počátku srpna z ukrajinského přístavu Oděsa a do Ruska se dostal přes Bulharsko, Arménii a Gruzii, přičemž se několikrát změnily přepravní dokumenty.

Náklad, který jako by odesílala firma z Uljanovska neexistující společnosti na Krymu, byl 7. října naložen na kamion ruského občana Machira Jusubova, který odjel směrem do Simferopolu na Krymu. FSB podle listu Ukrainska pravda zveřejnila video z prohlídky vozu a jeho rentgenový snímek, který údajně ukazuje výbušniny uvnitř.

Náklad, podle Rusů celou dobu sledovaný pracovníkem ukrajinské rozvědky, představujícím se jako Ivan Ivanovič, explodoval 8. října ráno na Kerčském mostě.

FSB podle agentury Interfax dodala, že vyšetřování pokračuje, a zdůraznila, že všichni organizátoři a spolupachatelé, včetně cizinců, budou pohnáni k odpovědnosti.

Kerčský (Krymský) most

Kerčský (Krymský) most je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin.

Most přes Kerčský průliv se zdál být jedním z nejvíce chráněných míst na světě, přinejmenším do sobotního výbuchu, píše server Meduza. Most za 228 miliard rublů (asi 90 miliard Kč) střežily družice a stíhačky, protiletadlové systémy, hlídkové čluny i potápěči. Na zemi příjezdy z obou stran chránily speciální jednotky ruské národní gardy.

Gardisté měli před vjezdem na most prohledat všechna auta, zda nepřevážejí výbušniny či jiný nelegální náklad včetně narkotik, ale v praxi byla kontrola výběrová. Auta také měla procházet kontrolou rentgenovým zařízením, jehož operátorka tvrdila, že přístroj „vidí“ i to, co má řidič s sebou k obědu.

Po výbuchu Putin ochranu mostu, jakož i elektrického vedení a plynovodu vedoucího na Krym, svěřil FSB, uvedl portál. Podle něj dosavadní ochrana mostu stála přinejmenším stovky milionů rublů ročně a jeho oprava podle tisku bude stát půl miliardy.

FSB ve středu také ohlásila, že zmařila „teroristický útok“, který chystaly ukrajinské tajné služby proti dopravnímu terminálu v ruském Brjansku, a zadržela přitom ukrajinského občana, který nyní spolupracuje s vyšetřovateli.

Reklama

Doporučované