Hlavní obsah

Ruskou studentku udali spolužáci, hrozí jí deset let vězení

Foto: Profimedia.cz

Za protiválečný příspěvek až 10 let za mřížemi (ilustrační snímek).

Reklama

Studentka sdílela na instagramu příběh o výbuchu na Krymském mostě. Udali ji zřejmě spolužáci z univerzity.

Článek

Ruská studentka univerzity v Archangelsku Olesya Krivtsová byla zadržena kvůli protiválečným příspěvkům na instagramu. 20letá dívka by měla tyto dny trávit ve škole, namísto toho je v domácím vězení a na noze má elektronický náramek, jenž policii umožňuje nepřetržitě sledovat její pohyb.

Jeden z jejích příspěvků souvisel s říjnovou explozí na Krymském mostě. „Zveřejnila jsem na instagramu příběh o mostu,“ řekla Olesya BBC. „Psala jsem o tom, jak Ukrajinci vřele přivítali to, co se stalo,“ dodala. Později také sdílela protiválečný příspěvek jednoho ze svých přátel.

Zanedlouho přišla drsná reakce policie. „Telefonovala jsem se svou matkou, když jsem zaslechla, jak se otevírají domovní dveře. Vešla spousta policistů. Sebrali mi telefon a křičeli na mě, abych si lehla na podlahu,“ vzpomíná Olesya.

Dívka byla obviněna z údajného ospravedlňování terorismu a diskreditace ruských ozbrojených sil. Studentka byla také přidána na ruský seznam teroristů a hrozí jí až 10 let vězení.

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že by někdo mohl dostat tak dlouhý trest za zveřejnění něčeho na internetu,“ uvedla k tomu Olesya. „Viděla jsem zprávy o šílených rozsudcích v Rusku, ale nevěnovala jsem tomu přílišnou pozornost a dál jsem vyjadřovala svoje názory.“

Rusko bojuje proti novinářům

Ruské úřady zařadily na seznam nejhledanějších osob ruskou novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou. Ta v současnosti žije v Praze.

Již před invazí na Ukrajinu ruská vláda tvrdě potlačovala protirežimní novináře i nespokojenou veřejnost. Po loňském únoru však bylo přijato několik zákonů v „sovětském stylu“, které paralyzují nejen svobodu projevu, ale především svobodu jako takovou. Pokud lidé nezůstanou „zticha“, existuje řada represivních zákonů tvrdě trestajících nesouhlas.

To zahrnuje zákony proti šíření „nepravdivých informací“ o armádě a „diskreditaci“ armády či nedávno schválený zákon o „kontrole činnosti osob nalézajících se pod zahraničním vlivem“, který umožňuje označit za zahraničního agenta kohokoliv, kdo se z pohledu režimu dostal pod „zahraniční vliv“. Odsouzeným hrozí mnohdy až 15leté tresty.

Vlastenci a udavači

Olesya má z rozhodnutí soudu zakázáno telefonovat a být on-line, domov pak může opustit pouze za účelem soudního slyšení. Na jednom kotníku má policejní náramek, na druhém tetování. Je to karikatura ruského prezidenta Putina jako pavouka a nápis „Velký bratr tě sleduje“. Jak se o jejích příspěvcích policie dozvěděla? Zdá se, že v jejím případě se nejednalo o „Velkého bratra“, nýbrž o spolužáky.

„Kamarád mi ukázal příspěvek o mně v chatu,“ říká Olesya. „O tom, jak jsem byla proti ‚zvláštní vojenské operaci‘. Většina lidí v tom chatu byli studenti historie a diskutovali o tom, jestli mě udají úřadům,“ dodává.

Ve zmíněném chatu se objevily i takovéto příspěvky: „Nejprve se ji pokusíme zdiskreditovat. Pokud jí to nedojde, ať to vyřeší bezpečnostní služby.“ nebo že „nahlásit ji je vlastenecká povinnost“.

Později, když byl u soudu přečten seznam svědků obžaloby, Olesya poznala některá jména ze studentského chatu. Na dalším slyšení se její obhájci marně snažili přesvědčit soudce, aby zrušil omezení jejího pohybu, a tak dívka zůstává v domácím vězení.

V ulicích Archangelsku, kde dívka studuje, nacházeli novináři z BBC jen málo sympatií k Rusům, kteří čelí stíhání za protiválečné komentáře. Nálada v nevelkém městě (asi 300 tisíc obyvatel) odráží postoj velké části ruského národa. Přitakávání režimu, rezignace, souhlas s vládními kroky. Moc ruské propagandy je zkrátka patrná i zde, na severu evropské části Ruska.

„Stát nemá žaludek na debatu, demokracii nebo svobodu,“ uzavírá Olesya. „Ale nemůžou všechny zavřít do vězení, v určitou chvíli jim zkrátka dojdou cely.“

Reklama

Doporučované