Hlavní obsah

Ruské tankery v Baltském moři mohou způsobit ekologickou pohromu, varují Švédové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Rusko využívá mezinárodní vody, aby se vyhnulo námořním kontrolám. Ilustrační fotografie.

Reklama

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varoval před ekologickou katastrofou v Baltském moři. Obviňuje Moskvu z používání plavidel, která nejsou způsobilá k plavbě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko je zřejmě připraveno způsobit „ekologickou katastrofu“, prohlásil švédský ministr zahraničí Tobias Billström. Reagoval tak na přítomnost ruských ropných tankerů v Baltském moři. Podle Billströma nejsou lodě způsobilé k plavbě, a porušují tak námořní pravidla, popsal The Guardian.

Švédský ministr zahraničí během své návštěvy Londýna vyzval k zavedení nových pravidel a mechanismů, které by zabránily tomu, že stárnoucí a nepojištěná ruská stínová flotila způsobí ekologickou katastrofu. Přibližně polovina veškeré ruské ropy přepravované po moři proplouvá Baltským mořem a dánskými vodami. Rusko také využívá mezinárodní vody, aby se vyhnulo kontrole.

Flotila navíc generuje obrovské příjmy pro ruskou válečnou mašinerii a obchází západní sankce. Ministři zahraničí osmi severských a pobaltských zemí se proto před 14 dny sešli na strategickém ostrově Gotland, aby diskutovali o tom, jak se s ruskými tankery vypořádat.

„Skutečnost, že přepravují ropu, která pohání ruskou agresi proti Ukrajině, je dost špatná. Ale ještě horší je skutečnost, že Rusko se zřejmě ani trochu nestará o to, že tyto lodě mohou způsobit velkou ekologickou spoušť v mořích, která – když si vezmete Baltské moře – jsou už tak citlivá,“ upozornil Billström.

Reklama

Doporučované